NE ŠALITE SE S GRIPOM JER SE I ON NE ŠALI SA NAMA: Evo u šta on može da vam pretvori pluća

Usled komplikacija i kod invazivnih formi, grip može dovesti do razaranja plućnih alveola i nefunkcionisanja pluća koja postaju bela iliti, kako lekari kažu, ZBRISANA

  • 0

Od početka ovogodišnje sezone gripa, on je u Srbiji odneo osam života! Ova bolest potvrđena je kod 112 osoba, a čak 68.823 njih je imalo slično oboljenje. Epidemiolozi upozoravaju da sa gripom za ovu godinu nije gotovo, šta više, da tek sad raste broj obolelih, i da je velika verovatnoća, s obzirom na prognozirane temperature u martu, da ćemo se sa njim boriti sve do kraja ovog meseca.

Napominju da je grip potcenjen, i da se ne shvata ozbiljno, iako se radi o zaraznoj bolesti od koje najviše ljudi umire. Ističu da može da "pokosi" odnosno do smrtnog ishoda dovede zdrave, mlade ljude, tako što im bukvalno pluća budu zbrisana.

DOKTOR KON MI JE DAO VAKCINU PROTIV GRIPA: A onda mi je rekao KADA VIRUS STIŽE U SRBIJU! (VIDEO) (FOTO)

Profesor Branislav Tiodorović, epidemiolog, podseća za Telegraf da je grip, pre svega, najopasniji za hronične bolesnike posebno za one koji imaju astmu i hronični bronhitis, a zatim i za kardiovaskularne i bubrežne bolesnike, i dijabetičare. Pored hroničnih bolesnika, može da oboli i mlada zdrava osoba, a prof. Tiodorović objašnjava koji su to simptomi koji su alarm za eventualne komplikacije na plućima, odnosno za hitan odlazak kod lekara.

- Grip je ozbiljno obolenje u smislu što može da dovede do komplikacija osnovne odnosno bolesti od koje već boluje osoba koja se zarazila njime. Među osam umrlih i zvanično potvrđenih svi su bili hronični bolesnici, a samo je jedna osoba bila vakcinisana. Zdrava osoba, koja nema hronično oboljenje, grip bi trebalo na nogama da preboli. Međutim, ukoliko ona, a i svaka druga osoba ima temperaturu preko 38 stepeni koja ne spada dva-tri dana, otežano diše, premorena je i brzo se umara, ima ubrzan srčani rad, to govori da se komplikuje situacija i bez obzira na to da li je osoba hronični bolesnik ili potpuno zdrava, mora odmah da se javi lekaru. Jer, to su znaci koji ukazuju na komplikacije - objašnjava prof. Tiodorović.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

OPREZ, SRBIJOM HARAJU VIRUSNE INFEKCIJE: Ovako ćete se NAJBRŽE IZLEČITI!

Ovi znaci, prema njegovim rečima, mogu ukazivati na virusnu pneumoniju odnosno upalu pluća, koja u tom slučaju postaju bela odnosno kako to medicinari kažu - zbrisana.

- Kada osoba oseti da mu je disanje otežano i plitko diše, to znači da su joj pluća puna i da je, a to se vrlo često dešava, došlo do virusne pneumonije. Upala pluća se ne može čuti, već se može videti na snimku. U tom slučaju, pluća su bela, iliti što bismo mi rekli, pluća su zbrisana. To je dokaz da se virus razvio u jaku virusnu pneumoniju, što onda utiče i na kardiovaskularni sistem, pa osoba oseća i ubrzanje srčanog rada, premorena je i umara se. To treba shvatiti vrlo ozbiljno.  Zato mi kažemo da grip treba da se odleži, bolje je ostati dva-tri dana kod kuće i mirovati, jer na taj način, osim što se ne širi virus među kolegama, pomaže se organizmu da savlada bolest svojim odbrambenim snagama, a istovremeno se i razvija imunitet prema toj vrsti gripa - kaže naš sagovornik.

Foto: Profimedia, Alamy Foto: Profimedia, Alamy

On podseća da su se sa takvim snimcima patolozi susretali tokom pandemije svinjskog gripa 2009. godine.

- Patolozi su nam govorili da su pluća takvim pacijentima obolelim od gripa bila svarena. Potpuno su izgubila svoj izgled. Virusna upala pluća ih prosto sagori. Ali, to su one najteže situacije, to ipak nećemo imati kod zdravih ljudi, već pre kod hroničnih bolesnika - priča prof. Tiodorović.

NEMOJTE ZANEMARITI OVE SIMPTOME: Prepoznajete znake gripa, a zapravo bolujete od opasne bolesti!

Epidemiolog prim. dr Predrag Kon, savetnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu ističe da je grip nepredvidivo oboljenje.

- Ono što je najinteresantnije jeste da i potpuno radno aktivni i mladi ljudi, koji nemaju baš nikave smetnje i hronične bolesti, mogu da dobiju teške pa i ekstremno teške forme gripa sa smrtnim ishodom. Isto važi i za trudnice. Kod invazivnih formi, kada naglo dođe do umnožavanja virusa i do podsticaja i punjenja pluća sa sekretom, praktično može doći i do razaranja alveola i nefunkcionisanja pluća. Takve stvari su viđene posebno u pandemiji - kaže dr Kon.

Foto-ilustracija: Profimedia/Fancy Foto-ilustracija: Profimedia/Fancy

PAŽNJA: Zagađenje vazduha u Srbiji OPASNO ZA PLUĆA i SRCE!

Kon kaže da se trenutno u Srbiji beleži porast obolevanja od gripa, ali je njegov intenzitet aktivnosti i dalje nizak.

- Ipak, imamo pojavu obolevanja u bolnicama i imamo smrtne slučajeve - rekao je dr Kon i napomenuo značaj vakcinacije protiv ove bolesti, koja je najbolja preventivna mera od gripa:

- U Americi je vakcinacija protiv gripa obavezna za zdravstvene radnike. Što se nas tiče, mi smo među poslednjim zemljama u Evropi po vakcinaciji, izjednačavamo se sa Poljskom, Litvanijom i Estonijom. Te zemlje imaju istorijski vrlo nisku imunizaciju dok je najviša u Holandiji.

A s obzirom na to da, prema trenutnim prognozama, temperatura u martu neće padati ispod nule, i tokom ovog meseca borićemo se sa gripom. Prof. Tiodorović kaže da je mart, zbog toga, vrlo problematičan, jer gripu najviše odgovaraju temperature od četiri do 12 stepeni.

- Do kraja marta mi nećemo imati temperaturu ispod nule, koja uopšte ne odgovara virusima, pa ni gripu. Tada oni prestaju sa svojom aktivnošću, njihovo umnožavanje je svedeno na minimum pa se mnogo manje širi. Naime, prema dugoročnoj prognozi temperatura neće padati ispod četiri stepena, što gripu odgovara. S obzirom na to, vrlo je teško prognozirati da li će grip da traje do kraja marta, što je sasvim moguće a i tek sada se povećava broj obolelih. Tako da, najmanje do kraja marta ćemo imati pojavu gripa a nadajmo se da će od polovine marta njegov intezitet početi da opada - kaže prof. Tiodorović.

(Lj. Račić)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA