Svako deseto dete u Vojvodini nije VAKCINISANO, a kazna za to je od 30.000 do 150.000 dinara!

Sve je više roditelja koji odbijaju da vakcinišu svoju decu i to najčešće protiv rubeola, morbila i zauški, zbog čega su lekari zabrinuti

  • 5

Svaki deseti roditelj odbija da vakciniše dete, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje Vojvodine. Najčešće se izbegavaju žive vakcine, odnosno protiv rubele, morbila i parotitisa odnosno zauški, javlja Portal 021, pozivajući se na Dnevnik.

POTVRĐENO: Kazne za roditelje, koji ne vakcinišu svoju decu - od 30.000 do 150.000 dinara!

Dr Mioljub Ristić iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti ovog Instituta navodi da je u Južnobačkom okrugu obuhvat nekim vakcinama veći, a nekim manji, u odnosu na 2014. godinu.

OVO PISMO O VAKCINACIJI JE UZBURKALO DUHOVE U SRBIJI: Student ISLAMSKOG FAKULTETA poručio da su VAKCINE LOŠE

- Prema podacima iz 2014, jer se podaci za 2015. još ažuriraju, na teritoriji Vojvodine, od ukupnog broja dece koja nisu vakcinisana iz nemedicinskih razloga, oko 13 odsto roditelja je odbilo vakcinaciju dece, odnosno od ukupnog broja sve nevakcinisane dece iz bilo kog razloga, 10 odsto dece nije imunizovano zbog odbijanja vakcinacije - kaže dr Ristić.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Postoje i slučajevi kada deca ne treba, odnosno ne smeju da dobiju vakcinu.

Pedijatar novosadskog Doma zdravlja dr Galina Gavanski kaže da deca ne dobijaju vakcinu kada imaju akutno oboljenje, povišenu telesnu temperaturu, ako su alergična na neku od komponenti vakcine.

Žive vakcine ne dobijaju deca s oslabljenim imunitetom, s malignim oboljenjem, posle transfuzije krvi ili na terapiji kortikosteroidima, ali kada dete ozdravi, može da se vakciniše - navodi dr Gavanski.

Snimak bebe koja umire od VELIKOG KAŠLJA potresao svet! (VIDEO)

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Ona kaže da u novosadskom Domu zdravlja na 100 do 200 roditelja, bude jedan koji odbija da vakciniše dete.

Ono što nas zabrinjava jeste činjenica da je takvih roditelja sve više. Kao razlog za odbijanje vakcinacije navode da je nepotrebna, jer danas nema tih bolesti protiv kojih se deca vakcinišu, da su vakcine pokretači drugih bolesti i autizma. Najčešće odbijaju samo žive vakcine, odnosno vakcinu protiv rubele, morbila i parotitisa i vakcinu protiv poliomijelita, a retki su roditelji koji odbijaju sve vakcine - objašnjava ona i ističe da zbog nevakcinisanja, dete može da se razboli upravo od tih bolesti i da one ostave posledice na njegovo zdravlje i život.

I dr Ristić smatra da je rizik od pojave i širenja nekog oboljenja veći u sredinama gde je imunizacije nižeg obuhvata. Bez kolektivnog imuniteta stradaju bolesna deca.

UKOLIKO VAŠE DETE IMA OVE SIMPTOME: Odmah ga vodite kod lekara!

- Da bismo govorili o kolektivnom imunitetu neke populacije protiv određene zarazne bolesti, potrebno je da obuhvat vakcinama protiv te bolesti bude najmanje 95 odsto. Ovo je od izuzetnog značaja s aspekta ne samo zaštite pojedinca koji je vakcinisan, nego i zaštite dece koja nisu mogla biti vakcinisana iz nekih medicinskih razloga, a koja bi u slučaju oboljevanja mogla imati ozbiljniju kliničku sliku bolesti, komplikacije ili čak i nepovoljan ishod bolesti - kaže dr Ristić.

Foto-ilustracija: Profimedia/Oredia Foto-ilustracija: Profimedia/Oredia

Stope oboljevanja protiv 10 zaraznih bolesti u Vojvodini, protiv kojih se sprovodi imunizacija značajno su smanjenje, a neka oboljenja se više ne registruju u opštoj populaciji Pokrajine. Poslednji slučaj dečje paralize u Vojvodini registrovan je 1963, a difterije 1977. godine. Tetanus se registruje samo među starijom populacijom, zbog toga što je period od vakcinacije do razvoja bolesti veliki. Ovo je uređeno periodičnim revakcinacijama protiv tetanusa na svakih 10 godina, ali je obuhvat revakcinacijama među starijima nizak.

DOKTOR KON MI JE DAO VAKCINU PROTIV GRIPA: A onda mi je rekao KADA VIRUS STIŽE U SRBIJU! (VIDEO) (FOTO)

Podsetimo, nedavno je Skupština Srbije usvojila novi Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koji propisuje čak tri puta veću kaznu nego prethodni, u iznosu od 150.000 dinara, ukoliko se odbije obavezna vakcinacija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tutor

    3. mart 2016 | 22:51

    Pokusni kunići zvani Srbi. Da vakcine pravi Torlak, niko se nikada ne bi pobunio protiv vakcinacije. Ovako razni svetski hohštapleri vrše eksperimente nad našom decom.

  • la la

    3. mart 2016 | 12:29

    A sta cemo sa roditeljima koja odvedu decu na vakcinu, i dobije dete 2 vakcine a za trecu koju treba da popije, dobije odgovor "valjda cemo ih dobiti u Aprilu pa cu vas zvati da ga dovedete"? Dom zdravlja, u stvari "poliklinika" (hahaha) u Indjiji.

  • !Fox

    3. mart 2016 | 15:59

    Posto dete ne bira roditelji neka potpisu da ako se dete razboli sam snosi troskove lecenja dosta vise neobrazovanih,bahatih I nevaspitanih ljudi koji samo izmisljaju neke gluposti...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA