(UŽIVO) ZADESIĆE NAS GORE POPLAVE NEGO 2014.? Predrag Marić najavio pripreme za najgori mogući scenario (FOTO)

Marić je istakao da od 20 časova permanentno zaseda Operativni štab Vlade Srbije, kao i da će sutra biti određene rizične tačke, na koje će biti upućeni ljudi... Pratite iz minuta u minut dešavanja u vezi sa poplavama u Srbiji

  • 41

Zbog poplava koje su pogodile Srbiju, i odnele jedan život u Đakovici, proglašeno je stanje elementarne nepogode na teritoriji 15 opština u Republici Srbiji, a postoji opasnost da situacija eskalira. Telegraf iz minuta u minut prati dešavanja širom Srbije.

 

UZNEMIRUJUĆA PROGNOZA: Posle kratke pauze, stiže novi talas PADAVINA! (FOTO)

 

21.35 - Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić naveo je da prema ruskoj prognozi za Srbiju, u narednim danima može pasti više kiše nego 2014. godine, kao i da se država sprema i za eventualni najgori scenario.

 

Marić je istakao da od 20 časova permanentno zaseda Operativni štab Vlade Srbije, kao i da će sutra biti određene rizične tačke, na koje će biti upućeni ljudi.

 

Prema njegovim rečima, situacija će biti praćena danonoćno.

 

IKONE U GRAČANICI PLIVAJU U MULJU: Stravičan prizor u srpskoj svetinji (FOTO)

 

Foto: Tanjug/Sava Radovanović/MUP

Foto: Tanjug/Sava Radovanović/MUP

 

- Ovo nije poruka panike, ali ne smemo da rizikujemo ništa. Daćemo sve od sebe da zaštitimo građane i da ne pustimo da se ništa ne dogodi. Spremamo se za eventualni najgori scenario - naveo je Marić.

 

Marić je objasnio da je Sektor juče dobio prognozu iz Rusije koja je znatno gora od onih koju daju domaći stručnjaci.

 

Prema „ruskoj prognozi“ pašće od 80 do 100 litara po kvadratnom metru, a Marić ističe da ukoliko toliko vode padne u naredna tri dana, to može da ima velike posledice.

 

Foto: Facebook/ Ваљевска Грачаница - Valjevska gračanica

Foto: Facebook/Ваљевска Грачаница - Valjevska gračanica

 

Načelnik Sektora za vanredne situacije takođe je kazao da je situacija trenutno stabilna i da se voda povlači - negde brže, negde sporije.

 

20.20 - Još jedna žrtva poplava? Trogodišnje dete odnela bujica kod Srbice.

 

19.35 - U Novom Pazaru počelo čišćenje poplavljenog terena. Pomažu i pripadnici Vojske Srbije, kao i građani dobrovoljci. Nered će se otklanjati i tokom noći

 

18:00 - Vlada Srbije proglasila je zbog poplava stanje elementarne nepogode na teritoriji 15 opština u Republici Srbiji.

 

Foto: Tanjug/Saša Petrović

Foto: Tanjug/Saša Petrović

 

Na današnjoj sednici stanje elementarne nepogode proglašeno je u Čačku, Novom Pazaru, Kraljevo, Arilju, Lučanima, Topoli, Požegi, Bajinoj Bašti, Ivanjici, Raškoj, Ljigu, Rači, Kosjeriću (Seča Reka, Godečevo i Makovište).

 

Takođe, zbog izlivanja reka usled obilnih kiša stanje elementarne nepogode proglašeno je i u Prijepolju (Aljinovići, Pravoševa, Milošev Dol, Stranjani, Milakovići, Kamena Gora, Mataruge, Jabuka i Babine), i Trsteniku.

 

Foto: Tanjug/Press Trstenik

Foto: Tanjug/Press Trstenik

 

Prethodno je premijer Aleksandar Vučić, gostujući u Dnevniku RTS-a, najavio da će biti proglašeno stanje elementarne nepogode u opštinama koje su pogođene poplavama i da će biti donet program za obnovu.

 

Istakao je da su štete neuporedivo manje nego 2014. godine.

 

Vanredna situacija zbog poplava proglašena je u 15 opština u Srbiji, javlja RTS. Vojska Srbije angažovana je u pomaganju lokalnom stanovništvu.

 

Foto: Tanjug/Saša Petrović, Foter/Flickr/santellij

Foto: Tanjug/Saša Petrović, Foter/Flickr/santellij

 

16:30 - Oko 13.000 potrošača u Srbiji trenutno, uglavnom zbog poplava, nema struju, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i podvukao da se proizvodnja električne energije odvija u skladu sa planovima i bez problema. Problema u snadbevanju imaju pojedini zaseoci i mesne zajednice na teritoriji Čačka, Guče, Ivanjice, Požege, Bajine Bašte, Prijepolja, Nove Varoši, Raške, Novog Pazara, Sjenice.

 

15.30 - Gradonačelnik Čačka Vojislav Ilić kaže da su formirane komisije, koje će za par sati izaći na teren da utvrde kolika je šteta na stambenim objektima, pomoćnim objektima, poljoprivrednom zemljištu i putnoj infrastrukturi. On je dodao i da su se pojavila i klizišta, te da će ekipe proveriti stanje na terenu. Preliminarni rezultati očekuju se najkasnije za tri dana.

 

15.10 - Rusko Ministarstvo za vanredne situacije ponudilo je pomoć Srbiji u sanaciji posledica poplava.

 

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Foto: Tanjug/Tanja Valič

 

14.50 - Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić kaže da je šteta u Novom Pazaru znato veća od očekivane.

 

"MORAVA NAM JE SVE ODNELA": Vapaj meštana naselja od 300 kuća koje je progutala podivljala reka!

 

14.45 - Zapadna Morava, čiji je rast vodostaja od jutros pa do 13 sati porastao za čak 80 centimetara, izlila se u atarima pet sela na teritoriji Trstenika - Grabovcu, Lozni, Medveđi, Ugljarevu i Bogdanju.

 

13:09 - Predsednik Obrenovca Miroslav Čučković rekao je da su u toj opštini uglavnom poplavljene oranice i da nijedan život nije ugrožen. On ističe i da su prognoze za četvrtak i petak kritične.

 

- Iako područje Draževac ima 40 domaćinstava, Poljane 20, a Konatica osam nijedna kuća nije poplavljena i nijedan život nije ugrožen - rekao je Čučković koji je i komandant Štaba za vanredne situacije opštine Obrenovac.

 

Foto: Tanjug/Miroslav Čučković

Foto: Tanjug/Miroslav Čučković

 

OBRENOVČANI STRAHUJU da im kuće deveti put ne završe POD VODOM! (FOTO)

 

On je na sednici štaba upozorio da su prognoze za četvrtak i petak kritične s obzirom na natopljenost i dodao da je Štab za vanredne situacije u stalnom zasedanju.

 

12:56 - Eparhija valjevska apelovala je danas na nadležne da se punjenje jezera na akumulaciji Rovni zadrži na koti 333 jer samo tako crkva Svetog arhangela Mihaila odnosno valjevska Gračanica, može biti sačuvana.

 

- Zadržavanjem nivoa jezera na koti 333 bila bi otklonjena i velika opasnost za grad Valjevo i njegovu okolinu u slučaj da dođe do pucanja brane - saopšteno je danas iz Eparhije valjevske.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

12:42 - Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da će Vlada Srbije proglasiti danas stanje elementarne nepogode u poplavljenim opštinama.

 

On je istakao da će program obnove nakon poplava, koje su pogodile pojedine krajeve Srbije, biti sveobuhvatan, da će uključiti sve objekte i ugrožene posede.

 

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

 

- Vlada Srbije, naime, na osnovu predloga Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima da se konstatuje elementarna nepogoda uz pojedinim opštinama, doneće program obnove, a vlada će opredeliti i dodatna finansijska sredstva za opštinu Lučani, gde je u poplavama oštećena i namenska fabrika "Milan Blagojević" - naveo je premijer.

 

UZNEMIRUJUĆA PROGNOZA: Posle kratke pauze, stiže novi talas PADAVINA! (FOTO)

 

12:04 - Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić rekao je da u Lučanima poplavljeno 70 objekata, kao i da u toku noći i jutra nije bilo porasta vodostaja, ali i da nema ni velikog odliva vode.

 

U Lučanima su se praktično stvorila dva akomulaciona jezera i količina vode je mnogo veća nego tokom poplava 2014. godine. Čekaju se povoljne okolnosti da se počne sa ozbilnijim crpljenjem vode. U Lučanima je situacija najkritičnija, ali ne u smislu ljudskih života, jer se tamo nalaze i pripadnici Sektora za vanredne sitauacije, Žandarmerije i Vojske Srbije, već u smislu dovođenja života u normalne uslove, što je u tom delu Srbije još nemoguće - naveo je Marić i precizirao da su među poplavljenim objektima firme i kompanije koje su u objektima imale robu.

 

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

 

CRNE SLUTNJE SE OBISTINILE: Voda uspela da prodre do Gračanice (FOTO)

 

On upozorava da nikakvog opuštanja ne sme biti do 11. marta, kad se očekuje da prođe još jedan kišni period. 

 

11.40 - Reka Toplica je za samo četiri sata porasla za 1,5 metar i nivo vodostaja je na granici redovne odbrane od poplava, zbog čega je načelnik Topličkog okruga Nebojša Vukadinović sazvao hitnu sednicu Okružnog štaba za vanredne situacije. Juče je došlo i do izlivanja reke Kosanice u selu Pepeljevac, prilikom čega je potopljeno obradivo poljoprivredno zemljište i pričinjena manja materijalna šteta.

 

11:00 - Dragan Dončevski iz Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije rekao je za RTS da su sve reke u opadanju osim Zapadne Morave koja  beleži manji porast.  On, međutim, ističe,  i da se u četvrtak i petak, posle kraće pauze, očekuju nove padavine, zbog čega će se problemi nastaviti.

 

Problemi će se nastaviti, u većoj ili manjoj meri to ćemo videti, očekuje se kiša, doduše manjeg inteziteta nego što je bilo, očekuje nas i otapanje snega, što može da napravi probleme prema rekama koje su u podnožju - rekao je Dončevski, dodajući da mogu biti ugrožene sve opštine gde može doći do otapanja snega.

 

Foto: Gerzić

Foto: Gerzić

 

(VIDEO) POPLAVE: Bili smo na licu mesta, saznajte gde je najopasnije u Beogradu!

 

10:15 - Zbog izlivanja Zapadne Morave u Trsteniku, jutros je i u toj opštini proglašenja vanredna situacija, saopštio je predsednik opštine i komandant štaba za vanredne situacije Miroslav Aleksić.

 

Zapadna Morava iz sata u sat raste. Očekujemo da će vrh poplavnog talasa od Čačka i Kraljeva danas oko podne proći kroz Trstenik - rekao je Aleksić.

 

Foto: Facebook/Milka Ćurćić

Foto: Facebook/Milka Ćurćić

 

PARALISANO POLA SRBIJE: Oko 400 ljudi evakuisano samo iz Kraljeva! (FOTO) (VIDEO)

 

09:45 - Osnovna škola u Viči i osnovne i srednje škole u Lučanima i Guči danas neće raditi.

 

Foto: Facebook/Dragan Majstorović

Foto: Facebook/Dragan Majstorović

 

Zamenik predsednika opštine Milivoje Dolović rekao je agenciji Beta da škola u Viči neće moći da primi đake do kraja sedmice a da je slično stanje i u školama u Guči.

 

Ispred školskih objekata nalaze se ogromne količine mulja i sve mora da se očisti i opere, a u neke učionice je prodrla i voda, tako da će se nastava normalizovati od ponedeljka - rekao je Dolović.

 

09:15 - U opštinama u kojima je proglašena vanredna situacija poplavljeno je oko 710 domaćinstava i evakuisano 154 osoba, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

 

Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Foto: Tanjug/Edib Tahirović

 

- Na teritoriji Srbije, usled izlivinja reka, poplavljeno je oko 710 domaćinstava. Od toga u Ivanjici - 20, Lučanima - 45, Gornjem Milanovcu - 5, Arilju - 9, Bajinoj Bašti - 9, Požegi - 35, Čajetini - 2, Bujanovcu - 2, Čačku - 150, Novom Pazaru - 70, Užicu - 3 i Kraljevu - 360 - navodi se u saopštenju MUP-a.

 

Zbog izlivanja reke Čemernice, ugroženo je oko 500 domaćinstava. Na teritoriji Novog Pazara, poplavljeno je oko 40 kuća u naselju Jaklja, oko 30 kuća u naselju Šutenovac, nekoliko kuća u naselju Mur i Banja. Sa druge strane, u Raškoj, u naselju Milatkovići, reka Raška je probila nasip i poplavila oranice u priobalju i preti da poplavi nekoliko domaćinstva.

 

Zbog izlivanja reka bez nastave u Novom Pazaru!

 

U MUP-u ističu da se redovno prati hidrometeorološka situacija na teritoriji cele zemlje, a zbog porasta vodostaja reke Kolubare i izlivanja u poljima tokom noći su vršeni stalni obilasci ugroženih područja i održavan kontakt sa predstavnicima mesnih zajednica.

 

08:21 - Direktor preduzeća "Srbijavode" Goran Puzović izjavio je Tanjugu da je u ponedeljak zbog poplava najteža situacija bila u Lučanima, gde je nivo Bjelice viši nego u vreme poplava pre dve godine i voda ne može da se ulije u Zapadnu Moravu čiji je nivo takođe visok.

 

Foto: Tanjug/Sava Radovanović, EDIB TAHIROVIC

Foto: Tanjug/Sava Radovanović, EDIB TAHIROVIC

 

On je dodao da, iako je kompletno korito Bjelice očišćeno i rađeno, "voda je veća u odnosu na maj 2014. godine za 60 santimetara - to vam govori kakva se vodena stihija sručila na Lučane".

 

Prema njegovim rečima, što se tiče Čačka, Čemernica se vratila lagano u svoje korito i trenutno se ispumpava voda iz tridesetak kuća koje su bile poplavljene i pomoćnih prostorija koje su bile ugrožene.

 

On je istakao i da je uzvodni deo, odnosno da su slivovi Ðetinje, Skrapeža, Moravice i Rzava u opadanju.

 

Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Foto: Tanjug/Edib Tahirović

 

08:20 - Pošto se oblaci premeštaju prema centralnoj i južnoj Srbiji, danas se u tom delu zemlje očekuju padavine i lagani porasti svih vodotokova.

 

07:44 - Vlada Srbije održaće vanrednu sednicu u 8.00 časova

 

Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Foto: Tanjug/Edib Tahirović

 

>>> KAKO JE IZGLEDAO JUČERAŠNJI DAN I BORBA S VODENOM STIHIJOM POGLEDAJTE OVDE <<<

 

07:35 - U opštini Rača kasno sinoć proglašena je vanredna situacija zbog prekida na magistralnom putu kod sela Natalinci i Sepci. U tom delu se izlila reka Jasenica, ugroženo je pet kuća, ali je situacija pod kontrolom. To je 12. opština u kojoj je proglašena vanredna situacija.

 

Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Foto: Tanjug/Edib Tahirović

 

Tokom jučerašnjeg dana vanredna situacija proglašena je na teritorijama opština Čačak, Arilje, Lučani, Topola, Požega, Ivanjica, Bajina Bašta, Kraljevo, Raška, Novi Pazar i Ljig.

 

07:30 - U kraljevačkom naselju Grdica tokom noći je evakuisano 400 ljudi. Oni su smešteni u lokalnu školu, odnosno Matarušku banju, javlja dopisnica RTS-a.

 

>>> KAKO JE IZGLEDAO JUČERAŠNJI DAN I BORBA S VODENOM STIHIJOM POGLEDAJTE OVDE <<<

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Homer

    8. mart 2016 | 09:17

    Kako taj direktor srbijavoda puzovic moze tako da laze,nista nije preduzeto od predhodnih poplava bas nista,samo lazu ovaj narod

  • Dragan

    8. mart 2016 | 11:01

    Sramota,treba da ih bude stid,sloze tuzne face i niko,nikad,nikakvu odgovornost da ima.Mi smo jedna tuzna i napacena zemlja.ljudi odu na Mesec mi kao ne mozemo da se odbranimo 3 dana kisa pada.sramota!Sve sam lezilebovic i nesposnjakovic.treba da Vas je sve sramota

  • dobi

    8. mart 2016 | 18:44

    Ovako ce uvek da bude sve dok se kanali potoci i razne kanalizacije ne ociste jer su pune djubra i otpada. Kod mene u mom selu je katastrofa ljudi bacaju u potok koji prolazi kroz centar sela sve i svasta a tu je i ambulanta

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA