VODA SKORO POTOPILA GRAČANICU: Uskoro će nestati cela crkva (FOTO) (VIDEO)

Voda raste velikom brzinom i po nekim predviđanjima, potopiće u naredna dva dana krov hrama

  • 33

Voda napreduje velikom brzinom oko manastira Gračanica i uskoro će potopiti malu kapelu pored crkve, a stići će do krova hrama.

Svedoci tvrde da nivo vode raste velikom brzinom i po nekim predviđanjima, potopiće u naredna dva dana krov hrama, pišu zemunskenovine.rs.

DRAMA U MANASTIRU GRAČANICA: Policija upala džipovima i odvela žene i decu! (FOTO)

Početkom marta 2016. godine, usled punjenja akumulacije Rovni i velikih padavina nivo vode je dostigao manastir, uprkos apelima da se akumulacija ne puni do projektovanog vrha, kako bi se spasla crkva. Prilikom izgradnje akumulacije Rovni pre 25 godina dogovoren je sporazum sa crkvom o izmeštanju valjevske Gračanice.

U NAREDNIH 36 SATI SVI MORAMO DA BUDEMO NA OPREZU: Preti opasnost od novih izlivanja reka

Printskrin: Facebook/Ваљевска Грачаница - Valjevska gračanica Printskrin: Facebook/Ваљевска Грачаница - Valjevska gračanica

U međuvremenu, izmeštanje Gračanice nije bilo moguće zbog materijala od kojeg je sazidana, pa je 2003. godine vladika šabačko-valjevski Lavrentije dao saglasnost za potapanje crkve i razmenu nepokretnosti, izgradnjom nove crkve iznad akumulacije. Prethodno su iz crkve iznete sve relikvije, ikonostas sa svim ikonama kao i vredno zvono iz 1860. godine. Vernici su u crkvu doneli kopije ikona, koje su u crkvi ostale tokom potapanja.

Raščinjeni monah Antonije iz Crne reke je pokrenuo proteste protiv potapanja manastira, iako je još 2010. godine isključen iz crkvene zajednice, a 2012. je služio i zatvorsku kaznu zbog fizičkog napada na policiju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Остани Србин, пиши Ћирилицом!

    14. mart 2016 | 17:37

    опрости Боже

  • 1389

    14. mart 2016 | 17:05

    Срам нас било!!! Онда се чудимо што нас сналазе поплаве!!!

  • sss

    14. mart 2016 | 18:20

    BOŽE OPROSTI NAM GREHE

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA