KOLIKO NAS KOŠTAJU LJUBIMCI? Ovoliko para dajemo na njih svakog meseca!

U "jeftinije" kućne ljubimce spadaju papagaji i ribice, pošto je za njih potrebno samo početno ulaganje, a i veterinar im nije potreban

  • 19

Često se za kućnog ljubimca odlučujemo tek nakon proračuna koliko će on da nas košta. To zavisi i od toga koliko je vlasnik spreman da uloži u svog ljubimca. Na tržištu postoji hrana i oprema različitog kvaliteta, a samim tim i cene, pa se ne može govoriti o nekoj preciznoj cifri.

MEGI PREMINULA U 30. GODINI: Ostavila svog vlasnika tužnog i neutešnog (VIDEO)

I pored toga, može se reći da su neki ljubimci ekonomični za držanje, dok drugi ipak nisu za svačiji džep. U one jeftinije spadaju svakako papagaji i ribice, pošto je za njih potrebno samo početno ulaganje, a i veterinar im nije potreban.

- Nas papagaj ne košta puno. Hrana za njega ne iznosi više od 500 dinara i traje čak dva meseca. Ponekad mu damo da gricka jabuku i šargarepu, jer to voli. Igračkice kao što su ogledalce, ljuljaška i merdevine koštaju 250-300 dinara i one mu dugo traju. Glavni izdatak je bila kupovina kaveza srednje veličine koji košta oko 4000 dinara - kaže Julija, dodajući da je takav kavez dovoljan jednom papagaju, ali za dve ptice je ipak potreban veći, a samim tim i skuplji kavez. Sve u svemu - 4.800 dinara.

Isti je slučaj i sa ribicama, koje koštaju srazmerno tome za koliki se akvarijum odlučite.

- Početno ulaganje za jedan akvarijum od 300 litara je negde oko 500 evra. Tu pored akvarijuma mora da se obezbedi i polica i konstrukcija koja će ga držati. Od opreme potrebna je pumpa, pesak, kamenje, neko drvo... Ukrasi mogu da budu prirodni, ne moraju čak ni da se kupuju. Najveća investicija su meni ipak bile ribice. Držao sam nekada ciklide, komad košta od 300 dinara pa naviše, a u moj je stajalo od 30 do 50 ribica te vrste. Trenutno držim neonke, imam ih između 50 i 70. Pošto su manje, nešto su i jeftinije, pa koštaju oko 100 dinara. Prednost držanja ribica je u tome što ne jedu mnogo, pa izdaci za hranu su zaista mali, na godišnjem nivou između 1.000 i 2.000 dinara na njihovu ishranu - kaže Lazar, dugogodišnji zaljubljenik u akvaristiku.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Zec je veoma popularan kao kućni ljubimac, naročito među decom, pa je dobro napomenuti svim roditeljima da on ipak ne košta mnogo, kako neki misle.

ZA DOBRO JUTRO: Medeni zečić misli da mu je ovaj pas MAMA (PRESLATKI VIDEO)

- Za zeca je potrebno seno, ako ga kupujete - ima ga i za 90 dinara i traje nedelju dana. Mešane semenke na mesečnom nivou koštaju oko 160 dinara. Kupujemo mu i presovanu detelinu, ona je oko 80 dinara i traje mesec dana - ističe Boba, koja kaže da se njen zec raduje i šargarepi i jabuci, a rado gricka i neki list povrća kada mu daju.

U Švajcarskoj je ilegalno imati jedno morsko prase, jer će umreti od SAMOĆE

U poslednje vreme popularne su i egzotične vrste kućnih ljubimaca, među njima su i neke vrste guštera.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

- Guštera gekona smo kupili kod čoveka koji nam je za 6.000 dinara prodao terarijum, grejač, posudu za vodu, paket kokosovog treseta i samog gekona. Treset u terarijumu mora redovno da se menja da se ne bi pojavile grinje, a jedan paket treseta košta oko 400 dinara. Jeftinija varijanta je ubrus kao podloga. Improvizovana posuda za vodu može da bude bilo šta, neki poklopac - kaže Vera, dodajući da je gekonima bitno da imaju gde da se kriju - Mi smo našli komad drveta, skinuli koru i samo koru ostavili na podlozi, to mu je kućica, tu se i presvlači. Gušteri jedu žive insekte i crve, dubije, lateralise, fobase... One se u principu prodaju na komad, koji košta 10-15 dinara.

OVAKVU PARADU JOŠ NISTE VIDELI: Ovi psi će vas ostaviti bez daha

Sa psima i mačkama situacija je malo drugačija, jer njihova cena na mesečnom nivou zavisi prvenstveno od veličine i od rase. Oni sa kratkom dlakom zahtevaju posebnu negu, pa se krajnjoj cifri mora dodati i šišanje, feniranje i sređivanje kandži. Razlika je i u tome da li ćete svog ljubimca kupiti u nekoj specijalizovanoj prodavnici, ili želite da ga udomite.

Foto: Imgur Foto: Imgur

- Moj mešanac je star godinu i po dana i hranim ga kvaliltetnom hranom, čistom piletinom i ponekad junetinom, pa mi na mesečnom nivou samo za hranu treba oko 5000 dinara. Kupovala sam mu svakave igračke, one nisu skupe, oko 300 dinara, ali to nije neophodno. Na tržištu ima i jeftinije pseće hrane, ali mi nije žao da izdvojim za njega. Ali ga zato negujem sama - kaže Sanja, koja se odlučila da svog psa udomi iz jednog beogradskog azila.

Razlika postoji i u tome da li imate mladunče ili nekog starijeg ljubimca.

Ivana je svoju macu našla na ulici pre nego što je progledala, pa je njoj od prvih dana bila potrebna posebna nega.

- Na početku smo je hranili mlekom na cuclu, a nakon dva meseca se navikla na granule. Kesica od 50 dinara joj je dovoljna za obrok. Takođe, troši i grickalice i one koštaju 150 dinara i traju joj desetak dana. Ne odbija ni tunjevinu i belo pileće meso kada joj ponudimo. Na drugu hranu je nismo navikavali, pa ne jede ostatke od ručka kao neke mačke. Koštala nas je sterilizacija, oko 4000 dinara. Igračke joj ne kupujemo, jer ona se igra sa stvarima po kući. Ne kupujemo ni pesak, imamo neki naš - kaže Ivana.

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Međutim, neki vlasnici su svoje ljubimce navikli na specijalan tretman.

- Ja imam stariju mačku, ima 17 godina i prilično je izbirljiva, pa zahteva specijalnu hranu. Na granule mesečno dajemo 1240 dinara, a na gulaš 2700, za 12 kesica. Na posip grudvajući, sa dodatkom mirisa, izdavamo 1100 dinara, jer joj je potrebno oko 10 kilograma - kaže Zorica, sabirajući krajnju cifru - 5300 dinara na mesečnom nivou.

Pored hrane, čija cena varira u odnosu na to gde je kupujete i koja je marka u pitanju, u jedan od obaveznih izdataka spada i odlazak kod veterinara.

ZA DOBRO JUTRO: Uplašeno kuče nije prestajalo da plače, ali pogledajte šta se desilo kad je veterinar uradio ovo (VIDEO)

- Za pse i mačke obavezna je polivalentna vakcina protiv infektivnih bolesti i to važi za sve rase pasa. Prva vakcina i dve revakcine koje slede koštaju od 1000 do 1500. Zakonska obaveza vlasnicima pasa i mačaka je i vakcina za besnilo i čipovanje i one koštaju od 1000 dinara do 2000, u zavisnosti od veterinarske ambulante. Takođe, tu je i sterilizacija, i ona se izvodi samo jednom, i skuplja je kod ženki nego kod mužijaka - govori veterinar Milan Rašković, naglašavajući da neke tretmane kod veterinara možete izbeći i možete ih obavljati i sami, a odnose se na održavanje higijene, borbu protiv parazita i slično.

Za sve one vlasnike koji žele najbolje za svoje ljubimce, danas su na raspolaganju i pansioni za pse, ako nemate gde da ostavite svog ljubimca dok ste na godišnjem odmoru van grada. Tu su i vrtići i igraonice za zabavu tokom dana, ali i specijalizovane pekare i poslastičarnice.

Pozivamo vas da u komentarima ostavite vaša iskustva sa troškovima oko ljubimaca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rea

    25. april 2016 | 19:49

    Sto ne pitate politicare i starlete koliko trose?Ja se odricem novca unkorist mog ljubimca, i za nju uvek ima..Za mene i ne mora..

  • Leptir

    25. april 2016 | 21:35

    Onoliko koliko oni nama daju ,mi njima ne mozemo vratiti.Imam psa i obozavam ga!

  • Vuk

    25. april 2016 | 21:30

    Ne znam koliko sam para dao da bih svom psu produzio zivot i smanjio bolove... Retko kvalitetno potrosene pare

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA