KAMATE NA PLATNE RAČUNE U BANKAMA PALE NA 0 ODSTO: Evo šta to TAČNO znači za sve nas!

- Te kamate na neoročenu dinarsku štednju su i do sada bile simbolične, tako da neće bitno uticati na stanje na računu građana - tvrdi profesor Savić

  • 1

Pojedine banke obavestile su svoje klijente da će od 20. juna 2016. godine važiti nova pravila poslovanja prema kojima će kamatne stope koje se primenjuju na platne račune biti 0 odsto. Iako je mnoge korisnike usluga ovo zabrinulo, ono se neće bitnije odraziti na njihovo stanje na računu, a nemaju razloga za brogu ni oni koji imaju oročenu štednju, tvrde stručnjaci.

ISKORISTITE SITUACIJU: Padaju kamate na kredite u dinarima! Iznenadićete se KOLIKO!

Kako su kamatne stope na depozite na nivou čitavog bankarskog sektora u opadanju već duži vremenski period usled smanjenja ključnih referentnih stopa Evropske centralne banke, kao i kontinuiranog obaranja referentne kamatne stope Narodne banke Srbije, u bankama su snizili kamate po platnim računima, dok su kamate na oročena sredstva ostale nepromenjene.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Da je u toku opšti pad cena izvora finansiranja, govore istovremeno značajno snižene kamatne stope na kredite koje naša banka nudi građanima. U skladu sa novonastalim okolnostima, banka će u narednom periodu klijentima ponuditi investicione proizvode koji im mogu omogućiti ostvarenje većeg prinosa - kažu u banci Intesa u Srbiji.

PARKING SERVIS: Reprogramirajte dug uz popuste i bez kamate

Profesor sa Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić objašnjava da banka Intesa prati trend koji je započet radikalnim padom kamatnih stopa, euribora i niskih stopa inflacije.

Neke banke ponovo povećale kamate na dozvoljeni minus

- Te kamate na neoročenu dinarsku štednju su i do sada bile simbolične, tako da neće bitno uticati na stanje na računu građana. Međutim, isto tako, bilo bi u redu da građani ne plaćaju naknade za održavanje tih računa u većini banaka, bez obzira da li imaju ili ne, sredstva na računu. Kao građanin bih bio srećan da ne moram da plaćam za održavanje računa - kaže profesor.

(S.Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • penzioner

    23. april 2016 | 13:53

    Tačno je da su te kamate male, jer su ulozi mali. Banke na održavanje računa, uzimaju 200 -300 dinara, to je mnogo više nego što su davale gradjanima na kamatu. Ako ukidaju kamatu, neka smanje i troškove održavanja računa na minimum ili ukinu potpuno. To bi bilo korektno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA