35

NISU UMRLI, TITO I PAVELIĆ JOŠ ŽIVE: Hrvatska danas ima 18 Josipa Broza i 16 Anti Pavelića!

Jednu birtiju, kada se saznalo moje ime i prezime, vlasnici su istog trena zatvorili za ostale goste, uz obrazloženje da im je u gostima Tito, kaže Josip Broz iz Sesveta u Hrvatskoj, dok Ante Pavelić iz Vukovara ističe da ga i danas gledaju kao belu vranu kada ga negde neko prozove

Ante Pavelić, Josip Broz Tito
Foto: Wikipedia/public domain, Profimedia/Corbis

U Hrvatskoj živi 18 ljudi sa imenom bivšeg predsednika SFRJ Josipa Broza i 16 onih koji se zovu po ozloglašenom ustaškom vođi Ante Paveliću. Svaki od njih je zbog imena koje nosi imao po neku dogodovštinu, prvi, imenjaci nekadašnjeg predsednika Jugoslavije, uglavnom prijatne, dok se drugi, imenjaci zloglasnog ustaškog vođe, time ne mogu pohvaliti.

Jedan od 18 Josipa Broza kaže da mu nikada nije padalo na pamet da promeni ime.

(EKSKLUZIVNI FOTO) USTAŠE I ANTE PAVELIĆ UBILI SU SRPSKOG KRALJA! Nikad objavljeni detalji ATENTATA u Marseju (VIDEO)

– I da se opet rodim, voleo bih se isto zvati – rekao je Josip Broz (63) iz Našica, čiji su roditelji hteli da se zove Stjepan, ali je sveštenik na krštenju predložio da se zove Josip, po stricu.

Za današnji zagrebački “Večernji list” o zgodama sa imenom govorio je i Josip Broz (60) iz Sesveta, koji je zbog poznatog imena i prezimena najbolje dočekivan u Srbiji, gde je služio vojsku, i na Kosovu, gde je odlazio poslom.

Foto: Profimedia/Corbis

Foto: Profimedia/Corbis

– U jednoj birtiji u Slavonskom Brodu kada se saznalo moje ime i prezime, vlasnici su istog trena zatvorili birtiju za ostale goste, kazavši da im je u gostima Josip Broz, pa slave – priča ovaj Broz.

EKSKLUZIVNO! NIKAD OBJAVLJENE FOTOGRAFIJE TITA! Kuva, vozi gliser, šeta plažom – ovo su slike iz TAJNOG ARHIVA BROZA

Imenjaci zloglasnog ustaškog vođe bili su manje susretljivi prema novinarima, ali su dvojica pristala da razgovaraju o svom imenu.

Ante Pavelić iz Starih Mikanovaca ispričao je da nije oduvek nosio ovo ime.

– Rođen sam na dan svetog Ante i pre je bio običaj da se deci, kada su rođena u te dane, daju imena svetaca na čiji su dan rođena – rekao je ovaj Pavelić, čiji se otac bojao dati mu ime Ante, pa ga je nazvao Petar. Iz principa, zato što je rođen na dan svetog Ante, on je 1989. godine promenio ime Petar u Ante.

Foto: Wikipedia/Starcevicanac

Foto: Wikipedia/Starcevicanac

TITO JE TVRDIO DA SU U JASENOVCU UBIJANI HRVATI I KOMUNISTI, A NE SRBI?! Otkrivena najveća TAJNA Jugoslavije

– Da nisam rođen na taj dan, ime sigurno nikada ne bih menjao, ostao bih Petar –  kaže Ante i dodaje da, iako nosi ovo ime i prezime, nikada to nije povezivao sa NDH i ustaškim vođom.

Drugi Ante Pavelić, iz Vukovara, priča da se od rođenja nalazio u nezgodnim situacijama zbog imena i prezimena, pa da je pre 40-ak godina silom bio prinuđen da promeni prezime.

DOKAZ DA JE TITO VOLEO USTAŠE: Ovo je SPORAZUM komunista i Pavelića kojim su želeli da UNIŠTE Srbe! (FOTO) (VIDEO)

Ante Pavelić iz Vukovara tvrdi da su ga, nakono što se Titu žalio zbog posla, zvali iz opštine i naredili da promeni prezime. Uzeo je majčino, Knežević, ali je 1992. godine vratio prezime Pavelić.

I danas kad me negde prozovu svi se okreću kao da vide belu vranu. Mnogi ostanu i neverici kada im kažem kako se zovem – dodaje ovaj Ante Pavelić.

(Telegraf. rs / Tanjug)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Ante Pavelić, Hrvatska, Josip Broz Tito, Prezimenjak
Popularni komentari
 • С
  Савица

  А КОЛКО ИМА ДРАЖА ЛАЖА У СРБИЈИ? ЗА ЈЕДНОГ ЗНАМ ДА ЈЕ НА СИГУРНОМ МЕСТУ, У КРЕЧУ

 • D
  Draškić

  Ovi koji bi da izjednače Tita i pavelića tako relativizuju zločine najvećega krvnika nad Srbima tj pavelića. Tito i partizani pobili su više ustaša i njihovih zaštitnika nacista nego kvazi patriote Nedić i Draža. Osim toga i drugi narodi, a ne samo Srbi, tvrde da je Tito i njih ubijao a monstrum pavelić i njegove ustaše su pobile najviše Srbe. Sa ustaškom zveri pavelićem niko ne može da se poredi kada su u pitanju zločini nad Srbima osim hitlera i njegovih zločina nad Jevrejima.

 • A
  Ajde

  Ne p*di

foto dana

video dana