ZAŠTO JE TURSKI PREMIJER ZAISTA DAO OSTAVKU: I šta će Evropa sad uraditi (FOTO) (VIDEO)

Ironično, kraj Davutogluove karijere kao premijera Turske došao je u vreme njegovog najvećeg uspeha, koji mu je na kraju bio ključna prepreka

  • 12

Turski premijer Ahmet Davutoglu podneo je ostavku nakon propalih razgovora sa predsednikom države Redžepom Tajipom Erdoganom, koji su samo potvrdili nepremostivi jaz između dva vodeća čelnika zemlje.

VELIKI OBRT U TURSKOJ: Premijer podneo ostavku, kreće borba za VLAST!

Erdogan je samovoljno odabrao Davutoglua za svog naslednika kada je postao predsednik 2014. godine. Međutim, premijer se našao na udaru zbog prividnog nedostatka entuzijazma za Erdoganove planove oko planiranh promena ustava koje bi dovele do jačanja predsedničke funkcije. Pritom, Davutoglu nema jaku bazu u svojoj vladajućoj Stranci pravde i razvoja (AKP), iz koje dolazi i predsednik Erdogan.

Jednostavno rečeno, Davutoglu je izgubio bitku sa Erdoganom. On je saopštio da neće tražiti novi mandat predsednika Partije pravde i razvoja, što znači da više neće biti ni premijer.

Foto: Wikimedia/Foreign and Commonwealth Office Foto: Wikimedia/Foreign and Commonwealth Office

– Održaćemo kongres 22. maja – rekao je Davutoglu novinarima u Ankari, dodavši da misli da neće biti kandidat u "sadašnjim okolnostima".

Davutoglu je, očigledno, bio žrtva udruženih Erdoganovih lojalista u AKP-u - čiji je suosnivač sam predsednik i u kojoj vlada "gvozdenom pesnicom" - koji su tražili da ustupi mesto nekom popularnijem i nekom ko je više podložan predsedniku.

PREVIRANJA U TURSKOJ: Davutoglu zbog Erdogana razmišlja o ostavci, ovaj hoće da ga zameni svojim ZETOM

ZAŠTO SE OVO DOGODILO SADA?

Turci koji se opiru islamizaciji društva i zagovaraju sekularizam uvek se pozivaju na Ataturkove reforme i na njega lično. Foto: Tanjug / AP Turci koji se opiru islamizaciji društva i zagovaraju sekularizam uvek se pozivaju na Ataturkove reforme i na njega lično. Foto: Tanjug / AP

Nakon meseci ataka Erdogana na njegovu ustavno zagarantovanu nezavisnost, i najezdi medija koje kontrolišu Erdoganovi ljudi iz stranke, pozicija Davutoglua je bila značajno oslabljena kadaa su u petak uveče članovi AKP, u njegovom odsustvu, glasali da ga skinu sa funkcije partije. Bez toga, Davutoglu nije bio u stanju da utiče na članove stranke da ga podrže u borbi protiv Erdogana.

Dok su detalji njihovog 90-minutnog razgovora u sredu ostali privatni, rezultat je bio jasan: Davutoglu je sinoć napustio predsedničku palatu ubeđen da više ne može da vodi AKP, a samim tim i zemlju.

DA LI JE ERDOGAN LIČNO IZABRAO DAVUTOGLUA ZA PREMIJERA?

Da, ali po poslednjim vestima, ono šta Erdogan da isto tako može i oduzeti. To može da bude lekcija ovonedeljne političke intrige u Turskoj.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Kao premijer, Davutoglu je trebalo da radi na osnaživanju predsednikove funkcije van "svečanih uloga" koje su mu date ustavom. Iako se pojavljivao nezavisno, očekivalo se od njega da donosi odluke konsultujući se s Erdoganom, pogotovo za pitanja kao što su imenovanje čelnika centralne banke, pregovora sa EU i procesuiranju kritičara i političkih protivnika.

Umesto toga, često je delovao na svoju ruku, bez konsultacije sa najmoćnijim čovekom u Turskoj. Ovo uključuje i dogovor oko izbeglica sa Angelom Merkel, koji će, kako se čini, doneti turskim građanima slobodno putovanje u zemlje članice EU bez vize u trajanju od tri meseca.

ISTORIJSKA ODLUKA: Građani Turske će do kraja godine u EU putovati BEZ VIZA

Ako je mislio da će mu ovaj dogovor, podjednako popularan među Turcima i evropskim liderima, obezbediti neku zaleđinu, nije bio u pravu, piše "Fajnenšl tajms".

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Ironično, kraj Davutogluove karijere kao premijera Turske došao je u vreme njegovog najvećeg uspeha, koji mu je na kraju bio ključna prepreka - u sredu je odobren vizni sporazum između Turske i EU, koji treba samo da izglasa i potvrdi Evropski parlament.

DOGOVOR O MIGRANTIMA

Nakon ostavke Davutoglua, postavlja se pitanje šta se dešava sa dogovorom EU i Turske oko vraćanja migranata. Za sada je to nejasno, jer je to uvek bio projekat premijera i njegovog tima. Evropski lideri su jasno u više navrata naglasili da je on njihov primarni sagovornik na tu temu.

Tokom nedavne posete izbegličkom kampu, Davutoglu je uživao u svom ličnom odnosu sa evropskim liderima, čestitajući rođendan Donaldu Tusku, predsedniku Evropskog saveta i tom prilikom je otkrio da često razmenjuje SMS poruke sa Angelom Merkel. Iz cele ove priče nestostaje jedino - Erdogan.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

DEMOKRATIJA MORA DA SE ODUPRE OVOM UDARU: Ostavka Davutoglua potresla celu Tursku!

Analitičari, među kojima je i jedan bivši diplomata, rekli su da će dalji odgovor zavisiti od Erdoganovog entuzijazma. Jedina preostala prepreka sporazumu predstavlja reforma zakona o anti-terorizmu Turske i ograničavanju zloupotrebe, na kojoj EU insistira. Međutim, u poslednjih nekoliko meseci, Erdogan je krenuo u suprotnom smeru. Hapšenje novinara i političkih protivnika je postalo sve učestalije.

DA LI JE TRETMAN DAVUTOGLUA DRŽAVNI UDAR?

Odgovor je ne. Ovo je unutrašnja politika AKP, i njeni članovi tvrde da na Davutoglua nisu više hteli na premijerskoj poziciji.

Foto: Tanjug/Srđan Ilić Foto: Tanjug/Srđan Ilić

EKONOMIJA

Turska berza i lira su bile su na nižoj kvoti danas, jer je tržište čekalo da vidi kako će se završiti sastanak na kojem je Davutoglu saopštio svojoj partiji koji su njegovi planovi.

Davutoglu i Erdogan su se nedavno sukobili oko imenovanja guvernera Centralne banke. Predsednik je najavio svoja očekivanja od banke: da smanji kamatne stope i poveća rast. Kada je prethodni guverner to odbio da uradi, Erdogan je pobesneo.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stefan

    5. maj 2016 | 17:59

    Ovaj erdogan sve vise lici na hitlera.turski diktator,ko god protiv njega odma hapsenje.

  • Pera Kojot # 1

    5. maj 2016 | 20:19

    Dobio pare od zapadnjaka da se povuce , a sad ce poceti przenje Erdogana!

  • Rodja1

    5. maj 2016 | 20:30

    Kao za vreme osmanskog carstva. Kad sultan nije zadovoljan sa rezultatom izaslanika, on jednostavno ubije izaslanika, samim tim dogovor ne postoji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA