FILMSKA DRAMA ĐORĐA R.: Kako sam se zatekao USRED ORUŽANE PLJAČKE u Beogradu! (VIDEO)

Dok sam razgovarao sa dr Nadom Macurom u hodnicima službe Hitne pomoći odjeknuo je poziv da je na Konjarniku došlo do pucnjave i da je jedan čovek povređen. Sa kamerom u rukama trčim za medicinskim tehničarem. U hodu mi dovikuje da budem brži da im ne smetam...

  • 6

Svet postaje sve opasnije mesto za život. Iako smo pošteđeni velikih katastrofa i terorizma u trenutku nesreće životi zavise od brzine rada hitnih službi. Ovo je po ko zna koji put, našavši se u neverovatnoj, dodali bismo - filmskoj akciji potvrdio i reporter Telegrafa Đorđe Radivojević.

Sve je počelo tako što je naš Đole krenuo da napravi priču o službi Hitne pomoći i lično se uveri kojom brzinom i na koji način ta služba vodi računa o svim Beograđanima i svim onima koji kroz Beograd svakodnevno prolaze.

CEO ŽIVOT SU VAS POGREŠNO UČILI ŠTA DA RADITE NA PAKLENIH 35 STEPENI: Nada Macura otkriva pravu istinu! (VIDEO)

- Ove službe se setimo samo kada je nama ili nekom našem loše. Obično pozivamo broj 194 i potom sledi razgovor sa lekarom iz centrale Hitne. Ako problem nije veliki može se desiti da ekipa nikada ne dođe i da sa druge strane linije dobijemo par saveta kako da sami sebi pomognemo - počinje priču Đorđe, koju vam u daljem tekstu prenosimo u celosti:

Posetu "štabu" Hitne pomoći ugovorio sam neverovatno lako, ljudi su shvatili koja je moja ideja i izašli su mi u susret. Postojao je samo jedan uslov, a to je da ne snimam centralu jer se tu odvijaju poverljivi razgovori između pacijenata i lekara. Kao neko ko radi u medijima i koji je zahvaljujući tom poslu prošao razne fabrike, gradilišta, velika snimanja i poligone za pucanje mogu reći da je centrala hitne jedno od najbučnijih prostorija u kojima sam bio!

Foto-ilustracija: Telegraf Foto-ilustracija: Telegraf

Telefoni zvrče neprestano, doktori i doktorke sede zbijeno jedni pored drugih i nadvikuju se međusobno i sa unesrećenima na drugoj strani linije. Bez obzira što rad u medijima podrazumeva pritisak da me neko ostavi ovde na deset minuta verovatno bih počeo da psujem, ali lekari su navikli na to. Oni mirnim tonom postavljaju standardizovana pitanja i fokusirano vrše trijažu pacijenata.

Nije isto ako bol u grudima koji se širi niz levu ruku i uz vilicu zadesi devojku od 25 godina ili starca od 89. Centrala radi po principu semafora. Saobraćajne nesreće i drugi veliki udesi, srčani i moždani udari kao i sva druga urgentna stanja dobijaju crvenu boju. Takve situacije zahtevaju momentalnu intervenciju! Žutom bojom obeležena su sva druga stanja koja ne zahtevaju da ekipa krene odmah. Zelena boja su svi drugi zdravstveni problemi koje možemo da rešimo sami uz pomoć lekara iz bučne sobe.

Dok sam razgovarao sa dr Nadom Macurom u hodnicima je odjeknuo poziv da je na Konjarniku došlo do pucnjave i da je jedan čovek povređen. Sa kamerom u rukama trčim za medicinskim tehničarem. U hodu mi dovikuje da budem brži da im ne smetam. U kolima sedam pozadi, vozač mi dobacuje da se vežem, ali ja moram da snimam i u momentu paljenja sirena počinje moja borba da ostanem na nogama, snimam i izvučem nešto iz tročlanog tima.

POLICIJA UHVATILA KRVNIKA SA VOŽDOVCA: Rasvetljen napad u piceriji u Vojvode Stepe!

Od Gazele do Hotela Srbija nikada brže nisam stigao, i nikada nisam bio tokom tog puta izubijan. Zaustavljamo se ispred jednog od tržnih centara. Policijski automobili je dalje niz prolaz pešice odlazimo tamo. Tehničar mi kaže da pazim jer napadač nije uhapšen, ipak okolo ima toliko policije da bi samo ludak rešio da se vrati namesto na kome je počinio zločin.

Foto-ilustracija: Milena Đorđević Foto-ilustracija: Milena Đorđević

Idem za doktorom, na ulazu u kancelariju građevinske firme zaustavlja me policajac. Snimanje je zabranjeno! Moram da se sklonim sa mesta zločina. Od retkih prolaznika saznajem da je u kancelariji došlo do pucnjave i da je vrlo brzo potom muškarac pobegao u park. Policajci su nervozni zbog mog prisustva jer upravo javljam kolegama u Telegrafu o tome šta se dešava.

UHAPŠEN NAJGLUPLJI LOPOV U SRBIJI: Ako ga prepoznajete, ODMAH se javite policiji! (VIDEO)

Vozač dovodi kombi i u njega tehničar i doktor uvode čoveka sa zavojima oko glave. Sedam na svoje mesto. Ovog puta se vezujem i počinje jurnjava prema Banjici. Cilj je VMA, bolnica koja je tog dana zadužena za urgentno zbrinjavanje pacijenata.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Povređenog muškarca ne smem da snimam ali mogu sa njim da razgovaram. Kaže da je maskirani muškarac upao u kancelariju njegove građevinske firme. Uperio je pištolj u njega i uz uvrede tražio da mu da zlatni lanac. Gazda građevinske firme kaže da je  oko vrata imao 300 grama zlata i da nije želeo da se rastane od nakita tako lako. Na napadača je potegao stolicu, a ovaj na njega pištolj. Povređenom čoveku se činilo da je pištolj od plastike sve dok mu pored glave nije odjeknuo pucanj i prozviždao metak.

Uplašen spustio je stolicu što je napadač iskoristio da ga udari drškom pištolja u glavu. Kada je pao na zemlju oteo mu je lanac, a na izlasku iz kancelarije navukao je rešetku koju je zaključao katancem. Žena unesrećenog je upravo tada parkirala automobili ispred firme tek da bi videla raznojnika kako beži.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Na svu sreću povređeni na VMA ulazi na svojim nogama. Nazad se vraćamo polako, razgovaram sa doktorom. Kaže da nema dana kada se ovakve stvari ne dešavaju. Kao i sve njegove kolege lekari i tehničari oguglao je na krv, suze i patnju. Da nije takav ne bi mogao da radi ovaj posao.

Kada smo kasnije odmarali na parkingu Hitne pokazuju mi snimak žene koja je upala u porodičnu grobnicu, ploča joj je smrskala pola glave. Za mene je to bila slika o kojoj sam mislio naredna dva dana za njih je to bila samo još jedna intervencija tokom koje ništa nisu mogli da preduzmu. Kažu mi da takve intervencije najviše mrze, najdraže su im one kada novorođenče zaplače u kolima hitne pomoći jer su roditelji zakasnili da krenu u porodilište.

Zbog smena, teškog i stresnog posla i svega onoga što dožive u toku dana oni su van intervencija nasmejani, spremni za šalu i ponašaju se kao i svi heroji- kao velike ljudine širokog srca.

(Đorđe Radivojević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Somikg

    30. jul 2016 | 02:06

    Djole sad bi te zamolio da se uputis u DRI i RFZO i objasnis gospodi koja je ususkala svoje guzice tamo, kolika treba da bude plata radnika u hitnoj i koliko jos nije sramota da nam je smanje, posto opet prete....a na stranu to sto nam nedostaje radnika a oni zabranili primanje!!!!

  • Jasmina

    29. jul 2016 | 21:12

    Kakvo nam je zdravstvo bruka i sramota

  • mita

    29. jul 2016 | 21:44

    Navijo bi za pljackasa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA