≫ 

"SAHRANJUJEMO SVOJU BEBU ZBOG GREŠKE GINEKOLOGA": Tragedija porodice Savić

Jovana je već tri meseca imala povišen pritisak, ali nije dobila nikakvu terapiju. To je glavni razlog što je došlo do smrti bebe neposredno pre porođaja, tvrdi Savić

  • 4

Marko Savić (29) iz Surdulice podneo je krivičnu prijavu protiv ginekologa Zdravstvenog centra iz Surdulice dr Saše Popovića, zbog sumnji za nesavesno lečenje njegove nevenčane supruge Jovane Stanković (24), koja je zbog nemarnog odnosa lekara, kako on tvrdi, u utorak rodila mrtvu bebu.

Prema njegovim tvrdnjama, Jovana je već tri meseca imala povišen pritisak, ali da nije dobila nikakvu terapiju. On sada sumnja da je to dovelo do smrti bebe neposredno pre porođaja. Savić tvrdi i da bi dete preživelo da je Jovana na vreme porođena carskim rezom u Surdulici.

OLIVERA JE RODILA ZDRAVOG DEČAKA, A ONDA NASMRT ISKRVARILA: Ova TRAGEDIJA je rastužila ceo jug Srbije!

- Čekali smo dete devet meseci, radovali se, a sada ga sahranjujemo. Smatramo njega direktnim krivcem, jer da je Jovana na vreme dobijala lekove za pritisak dete bi se rodilo živo - kaže Savić na ivici suza.

Sve je počelo kada je pre tri meseca Jovana dobila pritisak koji je u proseku bio 160/100, ispričao je Savić za beogradske medije.

- Oticale su joj noge. Dr Popović joj nije davao nikakve lekove. Rekao je da je to od vrućine i da ne pije kiselu vodu. Mi smo mu verovali. Prošle nedelje bio je na odmoru, pa smo išli kod drugog lekara, koji nas je pitao da li pije lekove kada je video da ima visok pritisak i dao joj je terapiju. On je rekao da je plod dobar i da bi mogli da je porode odmah carskim rezom. Konsultovali smo se preko "vibera" sa dr Popovićem koji je bio na moru, ali je on rekao da se čekaju kontrakcije - priča Savić.

On kaže da su u sredu bili na kontroli u Surdulici, a da su ih primili tek u petak, jer je termin za porođaj bio 30. jul.

MUŽ TRUDNICE SAD TVRDI DA JE LEKAR NJEGA NAPAO: Gurao je moju ženu, a mene je udarao pesnicama (FOTO)

- Pošto se dr Saša vratio sa odmora pitao sam ga opet da je porodi carskim rezom, a on je rekao da čekamo kontrakcije. U nedelju ujutru nalazi su bili dobri, ali popodne oko 18 časova, nisu. Posle pregleda rekli su nam da se ne čuju otkucaji srca. Poslali su nas na ultrazvuk oko 20 časova i videlo se da se dete ne pomera. Poslali su nas u Niš hitno, nadali smo se da će biti u redu, nada umire poslednja. Ali, odmah posle pregleda u KC Niš rekli su nam da dete nije živo - jada se Savić.

Dr Popović, pak, demantuje sve optužbe o navodnom nesavesnom lečenju.

- Ja sam u dispanzeru vodio njenu trudnoću koja je bila sve vreme u redu. Pritisak je bio u redu, 120/80, 110/70, nikakvo lečenje nije bilo potrebno. Trudnoća je vođena kao uredna. Kada sam bio na odmoru utvrđeno je da ima visok pritisak. Ona je izbegavala da leži u bolnici. Pričao sam joj, nemoj da šetaš sa takvim pritiskom, zato je i primljena u petak u bolnicu, zbog pritiska. Posle terapije svi nalazi su bili u redu sve do nedelje popodne. Ja tada nisam radio, ali sam došao na poziv kolege, jer nije imao ko da uradi ultrazvuk - objašnjava dr Popović.

Godinu dana zatvora srpskom ginekologu zbog smrti kineskog novorođenčeta!

U Kliničkom centru u Nišu napominju da je pacijentkinja stigla na GAK sa mrtvim plodom, što je utvrđeno pregledom u Surdulici. Lekari GAK uspeli su da izbegnu carski rez tako da je mrtva beba porođena 2. avgusta prirodnim putem.

Foto-ilustracija: phalinn / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0) Foto-ilustracija: phalinn / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

I porodica se pita zašto Jovana nije porođena carskim rezon.

- Nije nam jasno zašto je nije porodio carskim rezom. Kada je Jovana primljena u petak u bolnicu u Surdulici dobila je terapiju i pritisak je rešen, svi nalazi su bili u redu. Prethodno je drugi ginekolog konstatovao da je plod spreman i da se čak smanjuje plodova voda, što je znak da se sprema porođaj. Kada sam pozvala dr Popovića, on je rekao da sačekamo ponedeljak, jer još nije spremna - kaže Jovanina sestra Teodora Milenović.

PIJAN HTEO DA RADI ABORTUS: Ginekolog iz Niša maltretirao pacijentkinju, pa napao obezbeđenje!

Dr Popović je vodio i trudnoću Olivere Ljubisavljević koja je preminula krajem februara nakon što se porodila u Surdulici. On napominje da on nije porađao Ljubisavljevićevu, niti je bio član te lekarske ekipe, te da se protiv njega tim povodom ne vodi nikakav postupak.

Osnovni javni tužilac u Vladičinom hanu Dragan Nikolić kaže da je u toku veštačenje medicinske dokumentacije o postupku lečenja i porađanja Olivere Ljubisavljević, te da će tek pošto komisija Medicinskog fakulteta u Beogradu dostavi nalaze moći da se utvrdi da li ima propusta lekara koji su doveli do njene smrti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crni

    4. avgust 2016 | 12:24

    I naravno kao i uvek opet lekar nece odgovarati... Ivek ista prica. ..

  • Sani

    4. avgust 2016 | 12:17

    Zalosno da ovakvim doktorima ljudi poklanjaju povjerenje. Imala sam isti problem ovde u Njemackoj , samo sto je kod mene mjesec dana prije termina ustanovljen visok pritisak. To se zove preeklampsija i jako je opasno po bebu a u krajnjem slucaju i po majku. Mene su ovdje odmah ostavili u bolnici i izazvali prijevremeni porodaj prirodnim putem. Jako mi je zao sto ova Familija nije imala tu srecu. To je ocigledna greska Ginekologa. Moje iskreno saucesce.

  • Nata

    4. avgust 2016 | 21:46

    Ja zbog greske doktora nisam ni vidjela svoju bebu. Rodila sam mrtvu bebu u 6-om mjesecu trudnoce. Kao i uvijek,on "nije" kriv.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA