MERE ŠTEDNJE: Bez posla ostaje 120.000 ljudi?

Smanjivanjem broja državnih činovnika umanjila bi se izdvajanja iz budžeta za više stotina miliona evra, ocena je Fiskalnog saveta

  • 6

Zbog mera štednje, prvi bi bez posla mogli da ostanu zaposleni u državnim agencijama i fondovima, kao i radnici u neprivatizovanim društvenim preduzećima - oko 60.000, procene su i predlozi Fiskalnog saveta da se izbegne kolaps ekonomije.

Još toliko otkaza do 2016. moglo bi da bude podeljeno radnicima javnih preduzeća, nemedicinskom osoblju, zaposlenima u osnovnom obrazovanju i opštinskoj administraciji.

Prosečna zarada u državnom sektoru je skoro 40 odsto viša od prosečne zarade u ostatku privrede. Smanjivanjem broja državnih činovnika umanjila bi se izdvajanja iz budžeta za više stotina miliona evra.

- Velika razlika između standarda zaposlenih u državnom i privatnom sektoru je izvor ne samo manjka u budžetu, već i negativnih efekata na ekonomiju. Stvara se i loš sistem podsticaja koji guši privatnu inicijativu i preduzetnički duh - dodaju u Fiskalnom savetu.

Nikola Pavičić, član Unije poslodavaca, kaže da boljeg života na kredit nema, a biće nam bolje kada krene ekonomija. Zbog toga nova vlada mora odmah da uvede reforme, pre svega uštedu u javnom sektoru.

- Sada nismo ni blizu proizvodnje koju smo imali pre 23 godine. Fiskalni savet je zakasnio sa svojim upozorenjem da nam predstoji bankrot - dodao je Pavičić.

(Izvor: Kurir)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • miki

    1. jun 2012 | 13:23

    pa ne moze Nikolic da nude kriv,nije jos ni stupio na duznost koja i ovako nema veze sa ekonomijom,mogu samo da budu odgovorni oni koji vladaju vec 12godina,a zna se ko je

  • andrej

    1. jun 2012 | 13:24

    dosta više stranačkog zapošljavanja, od 8 sati radnog vremena 2 sata sede u kafiću a i kibnu sa posla nekih sat ranije, da ne pomenem što se prva kafa pije sat vremena uz lagan razgovor. I onda da ja brinem o njima!? ŠTO?!?

  • Niko Bitan

    1. jun 2012 | 12:43

    sta vam je, to su ona nova radna mesta koja su nam obecali! e Srbijo jadna li si! jos jednom su dokazali da smo samo bitni mesec dana pre izbora!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA