U omiljenom SRPSKOM LETOVALIŠTU pronađena retka BILJKA MESOŽDER!

Ovo je prvi put da se u Prespanskom jezeru i uopšte u Makedoniji nađe ova vrsta biljke, koja je na listi IUNC kategorizovana kao ugrožena zbog urbanog razvoja, prekomernog korišćenja vode, narušavanja ekosistema i zagađenja

  • 3

U Prespanskom jezeru na jugu Makedonije otkrivena je biljka mesožder, ali turisti koji posećuju ovo prelepo mesto ne treba da brinu jer ona ne jede ljude, već se isključivo hrani sa sićušnim vodenim insektima i beskičmenjacima.

Gurnuo je jezik u biljku mesožderku, a onda se desilo ovo! (VIDEO)

Međunarodna unija za zaštitu prirode ( IUCN ) je saopštila da su ovu retku biljku mesoždera pronašli članovi posmatračke misije Makedonskog ekološkog društva (MED). Radi se o vodenoj biljci čije je latinsko ime Aldrovanda vesiculosa, a zbog njene forme, Međunarodna unija je još zove "biljka vodenica".

Ovo je prvi put da se u Prespanskom jezeru i uopšte u Makedoniji nađe ova vrsta biljke, koja je na listi IUNC kategorizovana kao ugrožena zbog urbanog razvoja, prekomernog korišćenja vode, narušavanja ekosistema i zagađenja.

Foto: Wikipedia/Denis Barthel Foto: Wikipedia/Denis Barthel

Ova biljka mesožder nema koren, već samo stablo koje može biti dugačko od šest do 40 santimetara, i listove poređane u krug, koji na krajevima imaju oblik čašice. Zato se i naziva "vodenični kamen" ili "biljka vodenica". To su zapravo njena "usta" sa kojima hvata male vodene insekte i beskičmenjake s kojima se hrani.

Foto: Wikipedia/Jan Wieneke Foto: Wikipedia/Jan Wieneke

Zanimljivo je da ovo jedna od retkih biljaka u svetu koja je sposobna da izvodi nagle i veoma brze pokrete, a može se sresti još samo na pedesetak mesta u svetu, u Evropi, Africi, Aziji i Australiji.

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    27. avgust 2016 | 14:18

    Omiljeno srpsko letovaliste.

  • Groficaofica

    27. avgust 2016 | 13:55

    Ovu biljku sam vidjala na jugu Srbije pored reka...ni pojma da je ugrozena...biolozi slucajno nabasaju na neku biljnu vrstu i onda kazu da je ima samo na tom mestu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA