MINISTAR POLJOPRIVREDE NAJAVIO UVOĐENJE REDA: Utvrditi šta je obradivo od zapuštenog zemljišta u Srbiji

Ministar je naveo i da doneti zakon već daje mogućnost da se zemljište, koje prethodne tri godine nije izdavano u zakup, sada izdaje na licitaciji s početnom cenom od nula dinara na period od pet godina, ali sa mogućnošću produženja za još 25 godina, što je ukupno 30 godina

  • 1

Prema popisu poljoprivrede iz 2012. godine, u parlogu se nalazi 426.000 hektara oranica, a ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović izjavio je danas da je cilj da se prvo utvrdi šta je od tog zemljišta zaista obradivo.

NEDIMOVIĆ PREUZEO FUNKCIJU: Primopredaja dužnosti u MINISTARSTVU POLJOPRIVREDE

- Deo tog zemljišta zaista je neupotrebljiv za poljoprivredne svrhe ili se zbog nesravnjenog stanja u katastru, kao nasleđeni problem, i dalje vodi kao obradivo zemljište, a na terenui zapravo nije tako - rekao je Nedimović u intervjuu za "Politiku".

Prema njegovim rečima, cilj je da se prvo utvrdi šta je od svega toga zaista obradivo.

BLIZANCI ZORAN I BORIS NAPUSTILI GRAD I KUPILI NJIVU: Sada bogovski žive, a o njima priča cela Srbija! (FOTO)

On je naveo i da doneti zakon već daje mogućnost da se zemljište, koje prethodne tri godine nije izdavano u zakup, sada izdaje na licitaciji s početnom cenom od nula dinara na period od pet godina, ali sa mogućnošću produženja za još 25 godina, što je ukupno 30 godina.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Nedimović je, povodom učinjenih promena u Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, rekao da je uvođenje reda u decenijski haos na terenu ključni uslov i za nove investicije i za oporavak poljoprivrede.

- Već u ovom trenutku, svega osam meseci od donošenja izmena i dopuna zakona, imamo izuzetno dobre rezultate. Uzupracija zemljišta bila je rak rana, koju smo na dobrom putu da iskorenimo - rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, zbog zloupotreba kao posledica nedonošenja godišnjih programa za izdavanje zemlje u zakup, država je gubila desetine miliona evra.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

On je naglasio da je ove godine samo jedna od 145 opština nije na vreme donela godišnji program i ta opština je sankcionisana, obustavljena su joj predviđena sredstva iz republičkog bidžeta.

- Reč je o ogromnom napretku, s obzirom na to da su prošle godine to uradile samo 32 opštine. Ovim smo u legalne tokove ubacili više od 130.000 hektara držanog zemljišta, koje ranije, bez ikakvog pravnog osnova, nije nuđeno u legalan zakup i koje će sada prvi put biti dostupno poljoprivrednicima - rekao je Nedimović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gogi ffm

    5. septembar 2016 | 14:00

    Prvo platite seljacima za svoj trud i proizvode pre nego pocnete da se opet bavite glupostima....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA