Kosor tvrdi da će Beograd donekle uticati na formiranje vlade u Hrvatskoj

Nekadašnja premijerka Jadranka Kosor ukazuje i da bi Beograd preko SDSS donekle mogao uticati na formiranje vlade

  • 5

U očekivanju preliminarnih rezultata vanrednih izbora u Hrvatskoj hrvatski analitičari ocenjuju da će vladu gotovo sigurno ponovo formirati HDZ Andreja Plenkovića sa Mostom nezavisnih lista, a uz pomoć manjinskih stranaka.

Pupovac: Čekamo konačne rezultate a zatim odlučujemo da li idemo sa nekom strankom u koaliciju

Nekadašnja premijerka Jadranka Kosor ukazuje i da bi Beograd preko SDSS donekle mogao uticati na formiranje vlade.

Kosor smatra da je s obzirom na to da ni SDP ni HDZ ne mogu ni sa Mostom nezavisnih lista da formiraju vladu, potreban još neko, a to su, prema njenim rečima, manjine.

Iskustvo govori da se manjine opredeljuju za podršku onoj stranci za koju se opredeli Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS), premda to sada ne mora biti tako kaže Kosor.

Ona smatra da će Vlada Srbije imati donekle uticaj na koju će opciju SDSS da podrži i to objašnjava time da je potpredsednik te srpske stranke u Hrvatskoj bio javno kod premijera Srbije Aleksandra Vučića, a da srpski premijer očekuje da njegova stranka postane članica EPP-a, gde važnu ulogu upravo ima HDZ.

Činjenica je da je EPP nedavno odložio prijem SNS-a u svoje članstvo, podseća Kosor, po kojoj to gotovo sigurno ukazuje da će SDSS podržati vladu HDZ-a.

Kosor istovremeno upozorava da vlada sakupljena od toliko stranaka teško da može da funkcioniše, te da će njom biti teško upravljati.

Profesor Žarko Puhovski je za N1 TV rekao da ne veruje u manjinsku vladu tim pre što bi takva vlada na svakom ozbiljnijem pitanju u Saboru praktično bila na ispitu, odnosno odlučivalo bi se o poverenju vladi.

Puhovski je uveren da će 75 odsto vladu formirati HDZ sa Mostom i manjinama, te da je to realna situacija, šanse da samo HDZ i Most formiraju vladu su 30 odsto a šanse da formirati SDP Zorana Milanovića 10 odsto.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ATIMUS

    12. septembar 2016 | 00:20

    Koga u srbiji interesuje hrvatska

  • ,Sumadinac

    11. septembar 2016 | 22:50

    Opet nemoze vlada bez Srba nemogu da zive bez nas a klince se

  • ATIMUS

    12. septembar 2016 | 06:39

    Ustvari oce .....pun je beograd hrvatskih izbeglica sa tri drzavljanstva

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA