NEVEROVATNA TVRDNJA SRPSKOG DOKTORA: Osiromašeni uranijum od NATO bombardovanja ne izaziva RAK!

Doktor navodi da je stvorena atmosfera da se odsustvo vere u navodnu vezu OU sa rakom smatra takoreći nacionalnom izdajom

  • 29

Veruje se da Srbi masovno umiru od raka zbog NATO bombardovanja osiromašenim uranijumom (OU), a da katastrofalne posledice tek predstoje. Mišljenje pojedinih lekara je da ova tvrdnja nema veze s istinom!

DRAMATIČNO UPOZORENJE STRUČNJAKA: Srbiji u 2019. godini preti EPIDEMIJA RAKA!

Prema rečima doktora Zorana Radovanovića, ova ustaljena mišljena nisu medicinski utvrđena i potkovana istraživanjima.

– Ovih dana je udarna tabloidna vest da "Srbima u 2019. preti epidemija raka" zbog OU. Došlo se dotle da se traže skriveni motivi među retkim pojedincima koji javno dovode u pitanje ovako shvaćenu "patriotsku" retoriku – naveo je Radovanović za "Danas".

On je dodao i da je korisno da taksativno nabrojimo činjenice.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

– Prvo, bilo da je osiromašen, obogaćen ili potekao iz prirode (uglavnom kao smeša dva svoja izotopa, U238 i U235), uranijum je toksičan hemijski element. Njegova radioaktivnost je minimalna, jer mu je poluživot preko četiri milijarde godina, pa se koristi za procenu starosti naše planete. Ima ga na kopnu i u moru, a tona obradivog zemljišta sadrži 10-15 grama uranijuma – dodaje Radovanović.

Prema njegovim rečima, otuda bombardovanje OU municijom minimalno, obično za manje od pet odsto, povećava ukupnu radioaktivnost terena.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

– Drugo, alfa čestice koje emituje uranijum ne mogu da prodru kroz list papira, ni kroz površni sloj kože, a 99,5 odsto ovog elementa samo prođe kroz creva u neizmenjenom obliku. Zato se štetni efekti OU prevashodno vezuju za prodor gelera u telo ili za boravak u krugu od nekoliko desetina metara oko eksplozije, uz udisanje tom prilikom nastalih čestica i para. Ima mišljenja da bi u tom slučaju alfa zračenje moglo da ima kancerogene efekte, mada to nije pokazano praćenjem ljudi izloženih visokim dozama OU. Rudari u rudnicima uranijuma ranije su često obolevali od raka pluća, ali je to bila posledica izlaganja radonu i drugim kancerogenima – piše Radovanović za "Danas".

Doktor je naveo i da vezu između OU i raka odbacuju i Svetska zdravstvena organizacija, Međunarodna agencija za istraživanje raka, američki centri za sprečavanje i suzbijanje bolesti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kingva

    27. septembar 2016 | 15:08

    a ko tebe placa doktore?

  • Nikolas

    27. septembar 2016 | 18:05

    SRAM VAS BILO!!! OVAKO NESTO MOGU SAMO DA KAZU NATO PLACENICI!! PROSETAJTE SRBIJOM I VIDECETE SMRTOVBICE JEDNA PREKO DRUGE NALEPLJENE !!! EPIDEMIJA KARCINOMA VLADA SRBIJOM A KOD DECE LEUKEMIJA!!!!!!

  • ana

    27. septembar 2016 | 15:55

    odnda je od NIČEG NAGLO PORASLO OBOILJEVANJE

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA