Zašto uništavamo sopstveno zlato? Što je najgore, za 10 godina ćemo plakati zbog toga

Razlog zbog koga sve više voćara uništava stabla šljive je otkupna cena ovog voća, koja im omogućava da pokriju troškove uzgoja, dok o zaradama mogu samo da maštaju

  • 22

Zbog niske otkupne cene šljive od 12 dinara po kilogramu, Čačanin Vojkan Tomić iz sela Miokovac je rešio da poseče 440 stabala ovog srpskog zlata iz svog voćnjaka.

LEPA VEST ZA SMEDEREVSKE VOĆARE: Gradonačelnica Smedereva ispunila obećanje!

Rekordni prinosi u šljivicima zapadne Srbije nisu sprečili ovog voćara da se odrekne višegodišnjeg uzgoja šljive, po kome su ovi krajevi nadaleko poznati. Razlog za to je otkupna cena koja voćarima omogućava da pokriju troškove uzgoja, ali da o zaradama nema ni govora.

- Ovo sam uradio sa velikim apetitom, uopšte mi nije bilo žao voćnjaka. Šljiva kod nas nema perspektivu i sve više se voćnjaci sa tom šljivom uništavaju - kaže Tomić, ističući da će za 10 godina Srbija plakati za domaćom šljivom, kada ljudi budu poželeli da je pojedu, ali je niko više neće gajiti.

VOJVOĐANI PSIMA BRANE VOĆNJAKE OD MIGRANATA: "Bacaju konzerve koje su dobili kao pomoć, a kradu naše voće"!

Stručnjaci kažu da je šljiva voće od koga se proizvođači zaista ne mogu obogatiti, ali se zbog nje ne može ni propasti, pa stoga ne bi ni trebalo odustajati od njenog uzgoja.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ccc

    8. oktobar 2016 | 20:09

    proizvodjaci nemogu da pokruji troskove. tako je sa svim poljoprivrednim proizvodima..jedino preprodavci i trgovci zaradjuju i to dupli o proizvodjaca..malo.im 20 ili 30 %...to samo kod nas ima..zbog toga unistice se domaca popolj. proizidnja i voca i stoke i povrca.

  • Nikol

    8. oktobar 2016 | 19:25

    Ovom voću na pijacama u NS ove godine, cena nije bila niža od 50 din.

  • nn

    8. oktobar 2016 | 20:34

    Trenutno sam u Rusiji! Kilogram sljiva ovde kosta oko 65 rublji,to oko 100 dinara!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA