SRBIJA JE UPRAVO OBORILA NAJGORI REKORD U EVROPI: Za petama joj samo Rumunija (FOTO)

U Srbiji se, kao i godinu dana ranije, u riziku od siromaštva nalazi 25,4 odsto stanovnika (1.800.000) naspram 17,3 odsto u Evropi

  • 14

Srbija je i dalje prva u Evropi po stopi rizika od siromaštva, pokazuje Anketa o prihodima i životnom standardu (SILC) iz 2015. godine. U Srbiji se, kao i godinu dana ranije, u riziku od siromaštva nalazi 25,4 odsto stanovnika (1.800.000) naspram 17,3 odsto u Evropi. Kod nas, čak trećina stanovništva ima subjektivan osećaj da teško sastavlja kraj sa krajem, dok u Evropi taj osećaj ima njih 10 odsto.

Podaci EUROSTAT-a govore da ovako visoku stopu rizika od siromaštva ima i Rumunija, a nešto nižu, oko 22 odsto imaju baltičke države, Bugarska, Grčka i Španija.

PORAŽAVAJUĆE: 385 miliona dece živi EKSTREMNOM SIROMAŠTVU!

KAKO STVORITI RAJ NA ZEMLJI: Evo da li je moguće da svi zarađujemo koliko nam treba (VIDEO)

Prag rizika od siromaštva (relativna linija siromaštva) u 2015. godini iznosio je 14.920 dinara mesečno za jednočlano domaćinstvo, dok svako četvoročlano domaćinstvo s dvoje odraslih i dvoje dece starosti do 14 godina koji imaju mesečne prihode veće od 31.332,20 dinara, nije u riziku od siromaštva.

Printskrin: Youtube/Radio Televizija Bor Printskrin: Youtube/Radio Televizija Bor

U periodu negativnog demografskog rasta i konstantno niske stope nataliteta, rizikom od siromaštva posebno su pogođena deca i mladi. Rizik od siromaštva je najveći među domaćinstvima koja čine dve odrasle osobe i troje ili više dece i kod njih stopa rizika iznosi 35,8 odsto, kao i među samohranim roditeljima sa jednim ili više izdržavane dece (35,4 odsto). Među osobama starim do 24 godine ova stopa je oko 30 odsto.

Visoka stopa rizika od siromaštva poklapa se sa subjektivnim osećajem građana: oko 33 odsto njih je reklo da teško sastavlja kraj sa krajem. Ovo je znatno više od proseka u EU (oko 10 odsto) i jedino se građani Grčke osećaju lošije u ovom pogledu (38 odsto).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA