CRNA TAČKA U CRNOJ GORI ODNELA 1200 ŽIVOTA: Opasnost ne vreba samo iz kanjona Morača (FOTO)

Sve je počelo još u toku izgradnje magistralnog puta kada se srušila skela mosta Pjenavac i poginulo 25 ljudi

  • 2

Za više od četiri decenije postojanja magistralnog puta od Podgorice do Kolašina, posebno kroz Platije i dalje prema Bijelom Polju i granici sa Srbijom, poginulo je oko 1.200 ljudi! Samo u Dromiri, jednoj od crnih tačaka, više od 60 žrtava.

OD BEOGRADA DO ČAČKA SAT VREMENA KRAĆI PUT: Otvara se deonica Ljig-Preljina na Koridoru 11

Sve je počelo sa njenom izgradnjom koja je u ono vreme bila graditeljski poduhvat, kada se 26. maja 1962. godine u Međuriječju, na tridesetak kilometara od Podgorice dogodila najveća nesreća u istoriji građevinarstva u Jugoslaviji.

Srušila se skela mosta Pjenavac i poginulo je 25 oficira, inženjera, tesara, armirača koji su izvodili radove na betoniranju lukova mosta.

Foto:  E-Stock/Petar Jovanović Foto: E-Stock/Petar Jovanović

I od tada do danas nema godine da se na ovoj saobraćajnici ne desi tragedija. Pamti se nesreća pre 17 godina kada je beogradski autobus sleteo u kanjon Morače nedaleko od Podgorice.

Tada je poginulo 20 putnika, a 17 povređeno. Autobus je najpre udario u stenu, pa se sunovratio u ambis.

Na samoj granici Srbije i Crne Gore nalazi se prva crna tačka, Gostun, gde je 2004. godine u udesu autobusa poginulo 12-oro dece iz Bugarske.

Crna tačka je i cela dolina Lima do Bijelog Polja, pa Mijatovo kolo i Rogov krš blizu Mojkovca. Na jednoj od, takođe, crnih tačaka, Podbišću kod Kolašina, stradalo je 11 ljudi.

Foto: Facebook/ Podgoricki vremeplov Foto: Facebook/Podgoricki vremeplov

Deonica od Mojkovca do Kolašina praktično je cela jedna ogromna crna tačka, a put kroz kanjon je izazov i za najiskusnije vozače.

Prošle godine u udesu rumunskog autobusa u mestu Manastir Morača sa mosta Ždrijelo je sleteo u provaliju duboku više od 30 metara rumunski autobus.

Epilog je bio zastrašujući, 18 poginulih i 29 teško povređenih putnika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crnogorac

    7. novembar 2016 | 22:23

    Od Prijepolja pa na Pljevlja-Djurdjevica Taru-Zabljak-Nikšić...i nema problema ,puno bezbjednije a nema teretnjaka ni autobusa...

  • Marina

    7. novembar 2016 | 23:16

    Ova slika sa vodom je uzas! Pravi strah u tebi samo kad je gledas

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA