SVE VIŠE SRBA UBIJA TIHI UBICA: Ako imate zadah na aceton, odmah idite kod lekara!

Svetski dan borbe protiv dijabetesa obeležava se danas, a Srbija ga dočekuje sa neslavnom statistikom  

  • 0

U Srbiji konstantno raste broj umrlih osoba od dijabetesa, koji je peti vodeći uzrok smrti u našoj zemlji, tako da je stopa umiranja od šećerne bolesti u poslednjih deset godina kod nas porasla za 8,4 odsto. 

Srbija ima više od 700.000 ljudi sa dijabetesom! I ne mogu svi da dođu do lekova

Prema podacima Zdravstveno statističkog godišnjaka Srbije u izdanju Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", godišnje u našoj zemlji od posledica šećerne bolesti umre oko 3.000 osoba.

-  U poslednjih deset godina uočen je porast umiranja od ovog oboljenja u Srbiji. Stopa mortaliteta od šećerne bolesti povećala se sa 34,3 u 2006. godini, do 42,7 na 100.000 stanovnika u 2015. godini - navodi se u publikaciji "Batuta".

Dijabetes je, inače, pеta vоdеća bolest u Srbiji, koja se manifestuje povišena glukozom, šećerom u krvi, a ćelije ostaju gladne šećera. Ima ga oko 710.000 оdrаslih оsоbа, a jedna trećina obolelih ni ne zna da je ima pa se samim tim ni ne leči.

Foto: PIxabay Foto: PIxabay

- 465.000 ili 8,1 odsto оdrаslоg stаnоvništvа znа zа svојu šеćеrnu bоlеst dok јоš 245.000 оsоbа nеmа pоstаvljеnu diјаgnоzu diјаbеtеsа i nе lеči sе. Nаimе, zbоg blаgih simptоmа, tip 2 diјаbеtеsа којi čini prеко 90 odsto оbоlеlih, mоžе gоdinаmа prоticаti nеоpаžеnо - navode u "Batutu".

DIJABETIČARI: Evo kako HRONO ISHRANA utiče na vaše telo!

Radi se, dakle o podmukloj bolesti, koja dugo prolazi bez simptoma, a za to vreme povišen šećer nepovratno oštećuje nerve i krvne sudove i može dovesti do hipertenzije, infarkta srca, moždanog udara, slepila, gangrene noge, teškog oštećenja bubrega...

Prvi simptomi šećerne bolesti su učestalo mokrenje i preterana želja za unosom bilo koje vrste tečnosti, miris urina i zadah na aceton. Znakovi ove bolesti su i preterana potreba za hranom, zatim, osećaj iscrpljenosti, gubitak težine, ​​problemi sa vidom, česte infekcije, trnjenje i gubitak osećaja u rukama i nogama, osetljive desni, problemi sa kožom...

Foto-ilustracija: Tanjug/AP Foto-ilustracija: Tanjug/AP

U riziku da dobiju dijabetes najviše su gojazni, zatim osobe koje jedu mnogo slatkiša, beli šećer i gazirane sokove, oni koji se nedovoljno bave fizičkom aktivnošću, koji su pod stresom...

NOVA NADA ZA ŠEĆERAŠE: Izmišljena terapija koja leči dijabetes! (FOTO) (VIDEO)

Dekan Medicinskog fakulteta Nebojša Lalić izjavio je nedavno na skupu o dijabetesu da je šećernu bolest moguće odložiti, kao i da je moguće smanjiti rizik od dobijanja te bolesti za 58 odsto.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

- Veoma je značajno da se smanji konzumiranje masne hrane, potrebno je unositi više vlakana i baviti se fizičkom aktivnošću - istakao je prof.dr L alić.

Inače, godišnje se na lečenje obolelih od dijabetesa uz Srbiji potroši 230 miliona evra odnosno po 490 evra po pаciјеntu.

(Lj. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA