PORAZ KAPITALIZMA: Američka vojska odbila gradnju naftovoda kroz indijansku svetu zemlju! (FOTO) (VIDEO)

Građani odneli pobedu, ali sada treba da pobede i Trampa...

  • 3

Inžinjerska brigada vojske SAD-a odbila je dozvolu za gradnju kontroverznog dela nacionalnog naftovoda kroz severni deo savezne države Dakota.

VEOMA UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE: Sofija je najviše osetila brutalnost policije kada joj je raznesena ruka tokom krvavih protesta (FOTO)

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Odluka vojske predstavlja pobedu Indijanaca, odnosno plemena Sijuks, koji su žestoko protestovali protiv gradnje naftovoda ispod površine jezera Oahe.

Na njihovu žalost, pobeda bi mogla biti kratkog veka, jer je budući predsednik SAD-a Donald Tramp izjavio kako podržava projekat naftovoda u dužini od 1.885 kilometara.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Naftovod kompanije "Energy Transfer Partners LP" je u većem delu dovršen, osim segmenata koji bi trebao biti izgrađen ispod veštačkog jezera koje je formirala brana na reci Misuri.

Dozvolu za gradnju zapravo je morala da izda savezna vlada iz Vašingtona, a administracija predsednika Obame namerno je odugovlačila proces kako bi se pokušao postići dogovor sa indijanskim plemenom. Ipak, Armija je odbila da radi po odobrenju koje je konačno ozvaničeno.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U svom saopštenju, Inženjerska brigada vojske SAD-a donela je svoju je odluku kako bi se dobilo na vremenu u potraživanju alternativne rute.

Indijanska zajednica u severnoj Dakoti smatra da bi naftovod mogao zagaditi pitku vodu i oštetiti svetu zemlju plemena Sijuks.

Kompanija "Energy Transfer Partners" nije zadovoljna odlukom Armije nazvavši je "potezom Obamine administracije", dodavši da će nastaviti svoju aktivnost u sprovođenju projekta vrednog 3,8 milijardi dolara bez menjanja rute naftovoda.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Podsetimo, od proleća tekuće godine traje protest, iznikao iz gerilske pobune protiv predložene izgradnje naftovoda, poznat kao "Dakota Access Pipeline protest". Predloženi naftovod bi trebao da se proteže od Baken polja u severnoj Dakoti to južnog Ilinoisa, kroz Misuri i Misisipi reke i jezero Oahe, blizu indijanskog rezervata Stending Rok.

Početkom leta najstariji pripadnici inidijanskog naroda postavili su kamp u znak protesta protiv izgradnje gasovoda, koji bi im svima ugrozio snabdevanje pijaćom vodom, a kojima se narednih meseci pridružilo na hiljade ljudi.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/ Izvor:klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    5. decembar 2016 | 11:54

    BELI COVEK BI TREBAO DA POSTUJE SVETINJE INDIJANACA KOJI SU PREZIVELI GENOCID NA SVOJOJ ZEMLJI!!!!!

  • Ludi Milojko@

    7. decembar 2016 | 10:24

    Jel gasovod ili naftovod,odapnite

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA