Stvara se Transportna zajednica jugoistočne Evrope, na njenom čelu biće Beograd

Potpisivanje ugovora o njenom osnivanju planirano je sredinom 2017. godine

  • 1

Potpisivanje ugovora o osnivanju transportne zajednice jugoistočne Evrope očekuje se sredinom 2017. godine, saopštilo je danas Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

EVROPSKA KOMISIJA POHVALILA SRBIJU: Napredak u poglavljima 14 i 21 koja se tiču transporta

- Imajući u vidu da je ugovor naredni korak u razvoju transportnog sektora Zapadnog Balkana, nameće se logičan zaključak da bi sedište sekretarijata transportne zajednice trebalo da bude u Beogradu.

- O toj inicijativi sam obavestio komesarku (EU za transport Violetu) Bulc i (komesara za pregovore o proširenju Johanesa) Hana - rekao je državni sekretar Ministarstva Miodrag Poledica.

Poledica je sa Bulcovom i Hanom u okviru sastanka ministara transporta Transportne opservatorije jugoistočne Evrope (SEETO) u Briselu danas razgovarao o Nacrtu ugovora o osnivanju transportne zajednice jugoistočne Evrope, navodi se u saopštenju, u kojem se dodaje da bi zemlje regiona "u narednom periodu" trebalo da usaglase tekst ugovora, dok je potpisivanje planirano sredinom 2017. godine.

Šta je Transportna zajednica i koliko će značiti za Srbiju i region?

O ovoj zajednici pričalo se već neko vreme, budući da je cilj Evropske unije da ojača saradnju susednih država. S tim u vezi, zemlje bivše Jugoslavije (bez Slovenije, ali sa Albanijom) imaju važan geo-strateški položaj, što ovo podneblje čini bitnim za ostvarenje unutrašnje transportne kohezije prostora EU.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lazarev Grad

    8. decembar 2016 | 17:48

    Odlicno da nam strani prevoznici rade kabotazu taman da blokiramo granicne prelaze i bubanj potok nemamo drugog izlaza na ovu cenu nafte ne mozemo sa njima da se takmicimo makedonci ce da uniste nas transport....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA