Bio je godinama u zatvoru i na listi opasnih džihadista, krio se iza 6 imena, učio da pravi bombu: Sve o osumnjičenom krvniku iz Berlina (FOTO)

U policijskoj arhivi nalaze se šest različitih imena koje je Amri koristio, pokušavajući više puta da se predstavi kao Egipćanin ili Libanac

  • 2

Tunišanin Anis Amri (24), osumnjičen za teroristički napad na božićnom sajmu u Berlinu, kada je ubijeno 12, a povređeno 48 osoba, osoba je sa pozamašnim krivičnim dosijeom, vrlo opasna i dobro povezana sa ekstremistima.

 

Ko je Boban S. koga sada zovu Abdurahman: Sve o Srbinu koji je povezan sa krvoprolićem u Berlinu (VIDEO)

 

Kako prenosi "Njujork tajms" on je čak neporedno pre napada na internetu istraživao kako se pravi bomba.

 

BIO U ZATVORU U ITALIJI

 

Tunišanin, za kojim je nemačka policija raspisala nagradu do 100.000 evra, bio je četiri godine u italijanskom zatvoru i pušten je jer nije mogao da bude deportovan u domovinu, objavili su italijanski mediji.

 

U Italiju je pobegao posle "arapskog proleća" 2011. u Tunisu, kada je svrgnut s vlasti Zine El Abidine Ben Ali. Italijanske vlasti htele su da izruče Amrija nakon što odsluži zatvorsku kaznu izrečenu za više dela, ali to nije bilo moguće jer nije posedovao dokumenta zemlje iz koje potiče.

 

Foto: tanjug/AP, Twitter

Foto: tanjug/AP, Twitter

 

Na ovih 5 fotografija se možda krije krvnik iz Berlina: Policija mu je za petama, veoma je opasan i naoružan (FOTO)

 

Kaznu je služio u zatvoru u Palermu i bio je nasilan, ali u zatvoru nije pokazivao znakove radikalizacije, navodi italijanska agencija. Posle odsluzenja kazne 2015, bio je prevezen u Centar za identifikaciju u očekivanju dokumenata iz Tunisa koji nisu nikada stigli, pa je po isteku zakonskog roka morao da napusti Italiju.

 

U NEMAČKOJ SE POVEZUJE SA ISIS-om

 

Tako stiže u Nemačku, kao izbeglica jula 2015, a ove godine mu je odbijen zahtev za azil. Mediji u Nemačkoj navode da je bio na listi potencijalnih počinitelja terorističkih napada, a Telegraf.rs je JUČE PISAO o njegovim vezama sa Islamskom državom.

 

SRBIN POVEZAN SA TEROROM U BERLINU: Zove se Boban S. i iznajmio je sobu krvniku kojeg traži cela Nemačka (FOTO)

 

Policija je do njega došla nakon što je u kamionu, kojim je napad izvršen, pronađena njegova boravišna dozvola. On je od ranije poznat policiji s obzirom na to da je još u avgustu bio hapšen Fraidrišhafenu sa lažnim italijanskim dokumentima, ali je kasnije pušten na slobodu.

 

Di Velt javlja da je Pakistanac (23), koji je najpre bio osumnjičen za ovaj teroristički napad, ali je zbog nedostatka dokaza pušten, nestao i od tada mu se gubi svaki trag.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

I RANIJE BIO POD PRISMOTROM POLICIJE

 

Anis Amri bio je poznat kao potencijalno opasan džihadista i bio je pod policijskom prismotrom. Dok se širom Evrope intenzivira potraga za Amrijem (24), postavlja se pitanje kako je uspeo da izbegne hapšenje i deportaciju, iako je bio "pod radarom" nekoliko bezbednosnih agencija, navodi AFP.

 

Nemački pravosudni izvori tvrde da je osumnjičeni, koji je ušao u Nemačku prošle godine, bio pod prismotrom u Berlinu od marta do septembra, pod sumnjom da je planirao pljačku kako bi platio automatsko oružje s namerom da ga koristi u napadu, prenosi Bi-Bi-Si.

 

Nemačka nudi OGROMNU nagradu za informacije o Tunišaninu

 

Ispostavilo se, međutim, da protiv njega nema drugih dokaza sem da je trgovao drogom u jednom berlinskom parku i da se potukao u jednom baru, pa je prismotra ukinuta.

 

"Vlasti su ga imale u rukama, a on je ipak nestao", piše nedeljnik "Špigel, dok "Zidojče cajtung" kritikuje policiju što je gubila vreme fokusirajući se na osumnjičenog Pakistanca odmah nakon napada, za šta se ispostavilo da je bio lažni trag.

 

"Zidojče cajtung" piše i da se osumnjičeni kretao u okruženju islamističkog propovednika Ahmada Abdelaziza A, poznatog kao Abu Vala, koji je uhapšen u novembru, te da je živeo jedno vreme kod Nemca srpskog porekla Bobana S, koji je prošlog meseca uhapšen zbog vrbovanja za Islamsku državu.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

U policijskoj arhivi nalaze se šest različitih imena koje je Amri koristio, pokušavajući više puta da se predstavi kao Egipćanin ili Libanac. Od juna mu preti deportacija, ali je došlo do odlaganja u iščekivanju dokumenata iz Tunisa. U Tunisu, Amrijeva porodica izrazila je nevericu kada je čula da za njim traga cela Evropa.

 

BRAT NAPADAČA IZ BERLINA: Ako je kriv, neka trune u zatvoru

 

Posle napada u ponedeljak uveče u kojem je kamion uleteo među štandove vašara u centru Berlina, usmrtivši 12 i ranivši 49 ljudi, izdata je poternica za Amrijem nakon što je u kabini kamiona nađena njegova boravišna dozvola.

 

Medijski navodi nagoveštavaju da je on možda povređen u borbi s poljskim vozačem kamiona, koji je u vozilu posle napada pronađen mrtav, a istražitelji veruju da je kamion otet u ponedeljak po podne.

 

Za napad je preuzela odgovornost Islamska država, saopštivši posredstvom svoje novinske agencije Amak, da je to "odgovor na pozive da se uzmu na nišan građani zemalja članica koalicije".

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    22. decembar 2016 | 12:28

    Kad ga pronadju nehapsiti nego odmah upucati

  • Тутор

    22. decembar 2016 | 14:25

    Послужио је сврси и вероватно ће га пронаћи у неком јарку.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA