ZA SVE VOZAČE: Ako morate na put, bez ovih stvari nigde ne krećite. Mogu vam spasiti život!

Javno preduzeće "Putevi Srbije" pozvalo je večeras vozače da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, a ukoliko se odluče na putovanje, da voze zaista oprezno i pažljivo

  • 13

Javno preduzeće "Putevi Srbije" pozvalo je večeras vozače da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, a ukoliko se odluče na putovanje, da voze zaista oprezno i pažljivo.

PRONAĐEN PASTIR ZAVEJAN U SNEŽNOJ OLUJI U BIH: Da su spasioci zakasnili koji minut, čovek ne bi bio živ

3.000 domaćinstava bez struje i vode u Nišavskom okrugu i na Kosovu

"Zbog vlažnih kolovoza i pojave niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima, moguće je stvaranje poledice te apelujemo na vozače da prilagode brzinu kretanja situaciji na putu i savetujemo maksimalan oprez u vožnji", navodi se u saopštenju "Puteva Srbije".

Kako se dodaje, najopterećeniji su putni pravci prvog prioriteta - auto-putevi - na kojima se preporučuje oprezna vožnja.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Na putnim pravcima kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do 5 cm na teritoriji Vranja, Niša, Požarevca, Valjeva, Kosova, Novog Pazara, Kragujevca, Zaječara, Kruševca, Užica, Ivanjice, Čačka...

"Putevi Srbije" objavili su i da kod Zaječara duva jak severozapadni vetar koji na putevima prvog prioriteta stvara smetove do 50 cm, a na putevima drugog i trećeg prioriteta i do jednog metra.

ŠTA JOŠ DA PONESETE KAD PUTUJETE PO SNEGU I NISKIM TEMPERATURAMA

Gorska služba spasavanja Srbije je u svom ranijem blogu, navela listu potrebnih predmeta koji vam bukvalno mogu "spasiti glavu" u slučaju da ostanete zavejani u automobilu.

Pored zimske opreme, gorska služba preporučuje da nosite lopatu, vodu, hranu i ćebe. Takođe, savetuju da krenete punog rezervoara jer u slučaju da morate da čekate, potrošićete dosta goriva na rad motora i grejanje.

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

"Morate da vodite računa da je auspuh slobodan dok vam radi motor, a kola miruju, da ne bi došlo do gušenja ugljen monoksidom iz izduvnih gasova".

Među korisnim stvarima koje mogu da stanu u džep, a treba da ih imate uz sebe, naveli su: sveće i upaljač, pištaljku, baterijsku lampu, napunjen mobilni telefon, čokoladu ili drugi slatkiš, perorez i astrofolija.

Oni koji su ranije imali neprijatnih iskustava, kažu čak da je dovoljna jedna sveća, veličina slavske, da ugreje temperaturu u kolima i do 10 stepeni. Osim toga, ona je odličan svetlosni izvor ako vas "uhvati" mrak.

Pa vi vidite da li ćete po ovim hladnim temperaturama da krećete na put bar bez nje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    7. januar 2017 | 21:25

    Dzabe kada TI imaš svu zimsku opremu kada 50% drugih nema, i onda se neko iz te druge grupe okrene na putu, i svi ostali zbog njega čekaju zaglavljeni, i...?

  • Nesa

    7. januar 2017 | 21:24

    Iskustvo iz lova,samo svecu ponesite sa sobom i upalite je u vozilu i nema sanse da se smrznete.

  • Misirac

    7. januar 2017 | 21:25

    Zimi ne ići nigde

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA