≫ 

TO BI BIO POKOLJ: Terorista iz Istanbula otkrio gde je prvo trebalo da napadne, u zadnji čas je promenio plan (FOTO) (VIDEO)

Uzbekistanac je priznao da je naredbe primao direktno iz Sirije, ali da je prvobitni plan napada za Novu godinu bio bitno drukčiji od onog koji je na kraju izveo

  • 4

Abdulgadir Mašaripov priznao je ubistvo 39 ljudi na novogodišnjoj zabavi u klubu "Reina" u Istanbulu i da je to učinio u ime terorističke grupe Islamska država, objavio je juče Vasip Sahin, gradonačelnik najvećeg turskog grada, dodajući kako se njegovi otisci prstiju poklapaju s onima nađenim na mestu pokolja.

MODRO LICE KRVNIKA SA RUKAMA POLICAJCA OKO VRATA: Uhapšeni ubica iz Istanbula priznao krivicu (FOTO) (VIDEO)

Mašaripov je uhapšen u ponedeljak uveče u istanbulskom kvartu Esenjurt, čime je potvrđena pretpostavka tajnih službi da nije niti pokušao da pobegne iz Istanbula nakon počinjenog zločina. Potvrđeno je takođe da je Mašaripov Uzbekistanac (spekulisalo se da je možda Ujgur), da mu je ratno ime Abu Mohammed Horasani Abdulkavi i da je vojnu obuku stekao u Avganistanu, prenose turski mediji.

Gradonačelnik je izjavio da je ubica verovatno s istoka ilegalno ušao u Tursku još u januaru prošle godine što je dosta snažan udarac turskim tajnim službama jer znači da je cielu godinu pripremao napad. Sve to vreme je, dakle, imao i neku zaštitu, što samo potvrđuje da u Turskoj postoje ćelije ISIS-a i to u samom Istanbulu. Mašaripov, prema Sahinovim rečima, govori četiri jezika i dobro je obrazovan.

Foto: Profimedia/Abaca Foto: Profimedia/Abaca

Tokom operacije snage bezbednosti zaplenile su i 197.000 dolara u gotovini, dva pištolja i dve bespilotne letelice. One potvrđuju da je ova ćelija ISIS-a bila izuzetno dobro tehnološki opremljena jer je ovo prvi put da je policija u nekoj od akcija, u Turskoj ili na Zapadu, otkrila takvu opremu koja se verovatno koristila za izviđanje terena i pomoć u begu. Osim Mašaripova, uhapšen je još jedan Iračanin i tri žene egipatskog i afričkog porekla, prenio je Sahin.

Policija je u ponedeljak pretraživala pet adresa za koje su imali informacije da bi se na njima mogao skrivati ubica, a Mašaripov je konačno pronađen u stanu i, kako navodi Sahin, pokušao je da se sakrije pod krevet. Njegov četvorogodišnji sin predat socijalnoj službi. Njegova žena i jednogodišnja ćerka su uhapšene u policijskoj operaciji pre šest dana, preneo je Jutranji list.

Turski Hurijet u današnjem broju objavio je i deo saslušanja Mašaripova na policiji. Uzbekistanac je priznao da je naredbe primao direktno iz Sirije, ali da je prvobitni plan napada za Novu godinu bio bitno drukčiji od onog koji je na kraju izveo. Terorista je rekao da je naredba iz Rake glasila - napadni trg Taksim.

Foto: Tanjug/AP/IHA Foto: Tanjug/AP/IHA

- Stigao sam na Taksim nešto pre ponoći, ali obezbeđenje je bilo preveliko. Jednostavno, bilo je nemoguće tamo napasti - rekao je Mašaripov, prenosi Hurijet.

Terorista nije imao pojma šta da radi, ali onda je došao novi poziv iz Sirije.

- Dobio sam naredbu da pronađem novu metu. Seo sam u taksi oko 22 sata i vozikao se po obali Bosfora. Video sam klub "Reina" i odmah mi se činilo da to nije loša meta. Obezbeđenje je bilo tanko...

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Besha

    18. januar 2017 | 15:14

    Neka vide zpadne policije kako se moze uhapsit bilo ko(pod uslovom da uopste postoji)..a ne samo ono ubijen u razmjeni vatre sa policijom..i pojeo vuk magarca...kad je terorista stvaran lik ,onda se moze stvarno i uhapsit

  • Kiril

    18. januar 2017 | 15:29

    Lepo su ga našminkali, za početak.

  • Licimur

    18. januar 2017 | 16:23

    Je li ovaj koristi Max Factor?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA