Tajne, krvave borbe pasa u Nišu: Udaraju ih mučki da bi kod njih razvili ubilački instinkt (FOTO)

Sume novca koje se u tim borbama obrću idu od hiljadu dinara pa do više desetina hiljada evra

  • 2

Krvave borbe pasa održavaju se tajno širom Srbije pa i u Nišu, a udruženja za zaštitu životinja upozoravaju da ove ilegalne borbe u kojima se životinjama nanosi bol i ozbiljne ozlede često nemaju sudski epilog.

STRAVIČAN SNIMAK BORBI PASA UZNEMIRIO JE SRBIJU: Mladić se hvalio na sav glas, a onda je dobio poziv za saslušanje (FOTO) (VIDEO)

Samo tokom pošle godine u Nišu je podneto 14 krivičnih prijava protiv pojedinaca i organizacija koje su nanele ozlede psima organizovanjem krvavih borbi životinja, ali nijedna od njih još nije dobila sudski epilog. 

- Borbe se prema našim saznanjima uglavnom organizuju u prigradskim naseljima, na napušenim teritorijama ili privatnim posedima. Sume novca koje se u tim borbama obrću idu od hiljadu dinara, pa do više desetina hiljada evra. Psi koji se uzgajaju za borbe najčešće žive u lošim uslovima, vlasnici ih izgladnjuju, a neretko i tuku kako bi kod njih izazvali ubilački instinkt - kaže Tanja Vidergar, predstavnica svetske organizacije Anti-dogfighting campaign iz Slovenije.

Ona dodaje da se zlostavljanjem pas navikava da podnosi bol i patnju kako bi mogao duže da izdrži u ringu. O tome svedoče mnogobrojni sajtovi i društvene mreže na kojima se objavljuju titule pasa u borbama.

Iako se u našoj zemlji od 2009. godine borbe životinja tretiraju kao krivično delo za koje je zaprećena zatvorska kazna od tri meseca do tri godine, teško je ući u trag ljudima koji ih organizuju.

- Čak se i zna koji su ti pojedinci koji se bave ovim ilegalnim poslom. Među njima ima i žena - kažu iz organizacije "Zavod Pit" iz Niša.

Foto: Profimedia/AFP/Aleksandr Kondratuk/RIA Novosti Foto: Profimedia/AFP/Aleksandr Kondratuk/RIA Novosti

Borbe pasa zaživele su na našim prostorima tokom devdesetih godina. Pogođeni ekonomskom krizom, mnogi su tražili zaradu na ovaj način.

Tokom 2016. u Srbiji su podnete 423 krivične prijave protiv organizacija koje su učestvovale u borbi pasa. Epilog su dobile samo dve prijave!

(Telegraf.rs/niskevesti.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mic

    19. januar 2017 | 15:02

    Spasite ove jadne pse! A one koji ih zlostavljaju surovo kaznite i strpajte u zatvor te zlocince već jednom!

  • Milena

    19. januar 2017 | 14:55

    Kad bih znala koji su to ljudi u mom okruzenju nebi im se lepo pisalo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA