≫ 

Amerika na čelu sa Trampom je velika pretnja za Evropu: Upravo je stiglo važno upozorenje iz EU

Visoki zvaničnik EU dodao je da Evropa mora da preduzme "spektakularne korake" kako bi se izbegao raspad

  • 4

Predsednik Evropskog veća Donald Tusk, izjavio je da SAD pod upravom Donalda Trampa predstavlja spoljašnju pretnju po EU. Takođe je naglasio da su po Evropu opasne i Kina, Rusija i radikalni islam.

EU ODGOVARA TRAMPU: Nećemo dozvoliti da njegova "diskriminacija" utiče na naše građane

- Sve to (pretnje) čine našu budućnost izuzetno nepredvidivom - naglasio je Tusk.

Visoki zvaničnik EU dodao je da Evropa mora da preduzme "spektakularne korake" kako bi se izbegao raspad.

Ako se to ne bude dogodilo on napominje da će evropski narodi morati da se oslone na SAD, Kinu i Rusiju.

- Dezintegracija Evropske unije neće voditi obnavljanju nekakvog mitskog, punog suvereniteta zemalja članica, već njihovoj pravoj i faktičkoj zavisnosti od velikih supersila: SAD, Rusije i Kine. Samo zajedno možemo da budemo u potpunosti nezavisni - istakao je on.

Pored spoljašnjih pretnji, Evropa mora da se suoči sa nacionalizmom, nacional-egoizmom, kao i gubitkom poverenja u političke integracije.

Rojters navodi da je u pismu upućenom liderima država članica EU uoči samita o budućnosti Unije nakon odlaska Britanije, kojim će on predsedavati u petak na Malti, bivši konzervativni premijer Poljske je naveo da je Trampova trgovinska politika zasnovana na većem protekcionizmu pružila šansu EU.

Tusk tvrdi da bi EU sada trebalo da učini više na ugovaranju novih sporazuma o slobodnoj trgovini.

Dodaje da se zajednica trenutno suočava sa pretnjom bez presedana još od potpisivanja Ugovora iz Rima 1957. godine, kojim je osnovana Evropska ekonomska zajednica.

(Telegraf.rs/Tanjug/rt.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тутор

    31. januar 2017 | 17:26

    Хе, хе, хе, спремимо се за погреб EУ.

  • ATIMUS

    31. januar 2017 | 21:24

    Tramp nije opasnost za evropu on je spas za evropu on je opasnost za umobolnu judo englesku politiku u evropi koja vodi u novo evropsko krvoprolice

  • Iskreno

    31. januar 2017 | 17:40

    Vic: unuk Tomas dosao kod bake i deke za raspust u Nemacku provinciju. I tako se igra danima po dvoristu i kuci dok nije naisao na stari album sa fotografijama. Seo da ih gleda sa dedom i tako listaju a Tomas ispituje: ko je ova beba na slici? Deda: to sam ja kada sam bio beba. Tomas: ko je ovaj decak pored tricikla? Deda: to sam ja kada sam bio tvojih godina. Tomas: ko je ovaj mladic sa devojkom? Deda: to sam ja sa bakom na izletu. Tomas: ko je ovaj ciko sa brcicima? Deda:znas dedino zlato ranije je u Nemackoj bio jedan los vladar, koji je pocinio mnogo losih stvari u ime nemackog naroda. Tomas: a ko je ovaj covek ispred njega? Deda: to sam ja kada sam imao godina kao tvoj otac sada. Tomas: a zasto drzis ispruzenu desnu ruku? Deda: znas taj vladar je nesto govorio a ja sam se javio da mu kazem da se ne slazem sa njegovim govorom. Toliko o Evropi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA