REHABILITACIJA MILANA NEDIĆA NA ČEKANJU: Svedoci nisu došli, nastavak procesa u junu

Kao svedoke sud je danas bio planirao ispitivanje istoričara Veljka Đurića Mišinu i Nikolu Milovančeva, i publicistu Antonija Đurića

  • 15

U Višem sudu u Beogradu danas je odložen za 5. jun nastavak procesa po zahtevu za rehabilitaciju srpskog premijera za vreme okupacije u Drugom svetskom ratu Milana Nedića jer na ročište nisu došli pozvani svedoci.

REHABILITACIJA NEDIĆA: Sutra nastavak postupka pred sudom u Timočkoj

Kao svedoke sud je danas bio planirao ispitivanje istoričara Veljka Đurića Mišinu i Nikolu Milovančeva, i publicistu Antonija Đurića.

Sud je u prethodnih godinu dana, inače, u više etapa od Arhiva Srbije i Arhiva Jugoslavije dobio dokumente BIA koji se tiču Nedića.

Sud je takođe nedavno odbio ucešće jevrejskih opština u postupku kao protivnika rehabilitacije, jer je po Zakonu o rehabilitaciji ovo jednostranački postupak u kojem nema dve strane - i nema spora, već se uvrđuje da li su nekom iz ideoloških razloga oduzeta imovinska i građanska prava.

Nedićevi potomci zatražili su od suda da poništi Uredbu Vlade FNRJ kojom je Milan Nedić proglašen za narodnog neprijatelja i na osnovu koje su mu oduzeta građanska i imovinska prava, odnosno da ga rehabilituje.

Milan Nedić nikada nije bio osuđen, niti je protiv njega podignuta optužnica. Navodno je u pritvoru izvršio samoubistvo, a nikada nije objavljeno gde je sahranjen.

Postupak po zahtevu za rehabilitaciju izazvao je negodovanja u javnosti, budući da jedan deo građana smatra da je Nedić zločinac i da sud treba da odbije rehabilitaciju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Julije-Gaj

    20. februar 2017 | 13:28

    General Milan Nedic , srpska majka ! Hvala ti Generale za sva tvoja dobrocinstva !!!

  • Srdjan

    20. februar 2017 | 12:46

    Ej ljudi, ovaj je organizovao logore za Srbe, pravio spiskove za streljanje i sta sad, ajmo od njega da pravimo sveca jer nije bas do kraja istrebio svoj narod? Pa samo za ono sto su mu Nemci u aprilskom ratu za dan i po usli u Skoplje bez da je pruzio ikakav otpor je trebao da visi, kakva rehabilitacija?

  • Moki

    20. februar 2017 | 12:35

    Ovaj fotos je dovoljan dokaz ko je bio i za koga je radio. Svapska sotona na bini skupa. Uzas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA