SRAMOTA: Srpski proizvodi za trećinu jeftiniji u okolnim zemljama!

Prašak “meriks” plaćamo skuplje za 31,2 odsto, dok su čokolada "najlepše želje“ ili "eurokrem“ za više od 30 odsto jeftiniji u Republici Srpskoj

  • 2

Pojedini naši proizvodi jeftiniji su na tržištima okolnih zemalja čak za trećinu nego u Srbiji. Proizvođači razliku u ceni pravdaju drugačijim tržišnim uslovima, dok ekonomisti smatraju da je osnovni uzrok viših cena kod nas manjak konkurencije.

U odnosu na građane Crne Gore, prašak za veš “meriks” plaćamo skuplje za 31,2 odsto, dok su čokolada "najlepše želje“ ili "eurokrem“ za više od 30 odsto jeftiniji u Republici Srpskoj nego u našim radnjama.

Priča o srpskim proizvodima. koji koštaju manje kod suseda nego kod nas. traje godinama, iako logika govori da za to nema osnova. Stopa PDV-a u Republici Srpskoj ili Crnoj Gori jeste niža za jedan odsto nego u Srbiji, ali da bi roba dospela na tamošnje rafove, u njenu cenu treba uračunati i troškove transporta, skladištenja, distribucije, trgovačke marže...

- U konkurenciji velikog broja uspešnih, izvozno orijentisanih preduzeća iz drugih zemalja i multinacionalnih kompanija sa svetski poznatim brendovima, preduslov uspešnog poslovanja je promišljen tržišni nastup i izbor adekvatne strategije. Ta fleksibilnost u poslovanju i uslovi prilagođeni svakom od pojedinačnih tržišta, u koordinaciji sa ekonomskom politikom, odnosno zbog različitih stopa PDV-a kao i različitih trgovačkih marži, rezultiraju činjenicom da se proizvođačke cene razlikuju - kaže Snežana Teodorović, direktorka marketinga "Štarka".

Slični komentari ovdašnjih proizvođača mogli su se čuti i ranije, što nameće pitanje ima li konkurencije u Srbiji.

Ekonomista Vladana Hamović kaže da je, nažalost, nema.

- Slobodno tržište kod nas nije zaživelo u punom smislu jer je privreda slaba. Veliki proizvođači i trgovci diktiraju cene. Sve se vrti oko njih troje-četvoro, koji su u suštini monopolisti, a koji visine cena diktiraju u skoro svim oblastima privrednog života. Zbog toga neki individualni proizvođači koji su uspešni imaju velik problem za plasman robe. Ne verujem da su u regionu mnogo bolji uslovi poslovanja, ali je očigledno da veliki proizvođači nalaze kanale po kojima ista roba na tamošnjim tržištima ima nižu cenu - kaže Hamovićeva.

Neki od proizvoda, koji su godinama bili jeftiniji kod suseda, sada su jeftiniji u Srbiji, ali ne preterano. U Podgorici, recimo, kutija “plazma keksa“ košta 10 dinara više nego u Beogradu, dok je “Karneksova” pašteta skuplja osam dinara.

Za "somborsku fetu“ u Banjaluci treba dati 15 dinara više nego ovde. Da je kurs evra na nivou sa početka godine, većina proizvoda kod suseda bila bi jeftinija.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    3. jul 2012 | 07:41

    Ovde nepostoji zakon za marze vec kome kako se dopada tako cene lupaju !

  • marija

    18. januar 2013 | 13:31

    U BECU JEDNA SVISSLION COKOLADA KOSTA 10 DINARA,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA