≫ 

Poslovi u Nemačkoj za koje vam ne trebaju ni papiri ni dozvole, a plata ide i do 7.000 evra

Balkan je odavno polazna tačka za poslove koje Nemci ne žele da rade

  • 43

U Nemačkoj većina kućnih pomoćnica radi na crnoIzmeđu 73 i 85 odsto domaćinstava čistačice ili baštovani plaća na ruke. To pokazuju rezultati studije Instituta za nemačku privredu (IW).

Stoga i ne čudi što sve veći broj mladih devojaka počinje, najpre preko fejsbuka da nađe "sigurnu kuću u Nemačkoj, kako bi zaradila za hleb. Ovo se odnosi na sve zemlje Balkana, nije Srbija izuzetak.

SEZONSKI POSAO U NEMAČKOJ: Zaradite dnevno i do 100 evra, ali požurite, traje do juna!

- Mnoge kućne pomoćnice ili vrtlari u Nemačkoj rade na crno. Samo 350.000 od 2,7 do tri miliona čistačica, bejbisiterki ili vrtlara, koliko se procenjuje da ih ima u Nemačkoj, socijalno je osigurano - piše u nedavno objavljenoj studiji Instituta za nemačku privredu (IW).

Prema ispitivanju javnog menja, rad na crno u privatnim domaćinstvima čini od 15 do 20 odsto ukupnog broja zaposlenih na crno. U poređenju sa brojem radnika na crno u građevinskog branši je to vrlo mali udeo.

Teško je reći koliki su gubici u državnoj kasi zbog rada na crno u privatnim domaćinstvima. Procenjuje se da se ta brojka kreće između 10,92 i 28,6 milijardi evra.

Plate spremačica recimo idu i do 7.000 evra ukoliko su u bolje situiranoj kući. Realnija priča je između 3 i 5 hiljada evropskih novčanica.

Na crno najviše rade penzioneri, mladi i studenti. Mali je broj onih koji priznaju da nije u redu što rade na crno. Stručnjak iz Instituta za nemačku privredu Dominik Enste kaže da su glavni razlog za rad na crno visoki izdaci i zakonske regulative.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Mnogima je atraktivnije ako to sami mogu da urade ili da nekoga angažuju “ispod ruke” - kaže Enste.

Enste dodaje kako se tu pojačano radi i o dvostrukom moralu.

- Građani kritikuju političare da premalo rade protiv rada na crno ili nude dosta nesigurnih poslova, a smatraju normalnim što u sopstvenom domaćinstvu kućnim pomogačima ne plaćaju godišnji odmor ili bolovanje u slučaju bolesti - dodaje Enste.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

NEMAČKA "ALTERNATIVA" ZA RAD NA CRNO

Obim rada na crno u Nemačkoj se osmu godinu zaredom smanjuje. Na međunarodnoj listi Nemačka se nalazi u sredini. Međutim kada se uporedi s Sjedinjenim Američkim Državama ili Švajcarskom, onda je Nemačka očigledno dosta atraktivnija za rad na crno.

Stručnjaci smatraju da je razlog tome veliki broj zakonskih regulativa među koje spada i minimalac i zaštita od otkaza.

Stručnjaci iz Instituta za nemačku privredu navode da se velik obim rada na crno u domaćinstvima može posmatrati kao jedna vrsta izjednačavanja poreske pravde.

- Dok pojedini bogataši svoju imovinu prenose u Luksemburg kako bi uštedeli na plaćanju poreza, ´mali ljudi´ to pokušavaju radom na crno - ističu stručnjaci.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Dojče vele)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • blabla

    9. april 2017 | 11:48

    ja zivim u svedskoj, sad bih odma isao za njemacku kad bi neko htio da mi da platu od 3000e. ovo su obicne gluposti, nemoze se imati plata preko 2000e ako nijesi neki dobar zanatlija ili fakultetski obrazovan

  • istina

    9. april 2017 | 12:53

    Radim u njemackoj dostavu hrane, placa mi je 2200 eura fiksno, a moze se do 2500 zaraditi, radimo po 15 arbajt sati i svaki cent se krvavo zaradi, samo radimo i spavamo jer poslje posla budemo premoreni i jedva se odmorimo za drugi dan, a ti 5000-7000 eura!!!! Vecu nebulozu nisam cuo!

  • Ja bre

    9. april 2017 | 11:26

    Najveca glupost koju sam procitao...ni veze s vezom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA