Bizar u Paraćinu: Učitelji novčano kažnjeni jer nisu ocenili učenike, koji cele godine nisu ni bili u školi

Učitelji OŠ “Radoje Domanović” u Paraćinu tvrde da su nepravedno sankcionisani

  • 4

Sedmoro učitelja paraćinske Osnovne škole “Radoje Domanović” rešenjem direktorke kažnjeno je novčano zbog toga što nisu ocenili učenike koji tokom cele prošle školske godine nisu dolazili na časove, pišu Novosti.

Srpski grad traži 100 radnika: U igri je više profesija, ali morate da ispunite jedan uslov

Od Nemanje bi svaki Srbin imao mnogo da nauči: Obožava sve što je tradicionalno, narodno, a ume da napravi i savršen ajvar (FOTO)

Ovo tvrde kažnjeni učitelji, koji su se obratili medijima na organizovanom skupu, uz podršku kolega, kao i predsednice Unije sindikata prosvetnih radnika.

Učiteljice Jelena Jevtić, Snežana Bogdanović i Slobodanka Đikić, iz grupe kažnjenih, navode da je direktorka od početka znala da neki đaci - a reč je o deci romske nacionalnosti - uopšte ne dolaze u školu, zbog čega su i ostali bez ocena.

- Podnosili smo izveštaje na odeljenjskim i nastavničkim većima, ali niko nije reagovao. U školi radi pedagoški asistent zadužen za te učenike, ali ni asistenta niko nije uputio u to da treba da utvrdi zašto ta deca ne pohađaju nastavu. Na kraju školske godine su direktorka i pomoćnik direktora potpisali dnevnik vaspitno-obrazovnog rada i ustanovili da su podaci ispravni, a kasnije nas je direktorka ubeđivala da treba da platimo kaznu i da ćutimo jer je to za dobrobit svih nas - ističu učiteljice.

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

Dušica Ivanković Katić, jedna od kažnjenih, tvrdi da vodi odeljenje prvog razreda u kome je najviše romske dece, pa zbog toga optužuje direktorku da pravi segregaciju i diskriminaciju.

S druge strane, direktorka Dragana Veljković ističe da je baš po prijavi Dušice Katić Ivanković, nekadašnje direktorke, dolazila kontrola Školske uprave iz Jagodine i Republičke prosvetne inspekcije.

Foto: Profimedia/Wavebreak Foto: Profimedia/Wavebreak

- Potvrđeno je da u našoj školi nema segregacije, ali da se deset godina unazad, od vremena kada je ona bila direktor, pogrešno ocenjuju prvaci, pa je naloženo da se to ispravi. Prema zakonu, učenici prvog razreda se ocenjuju opisno i uvek se prevode u drugi razred, tako da nema ponavljača. Ja sam morala da sprovedem meru koju su mi naložili inspektori, a odlučila sam se za najblažu moguću kaznu, novčanu. To je 20 odsto od plate tokom tri meseca - objašnjava aktuelna direktorka.

Disciplinski postupak protiv sedmoro učitelja pokrenut je u decembru. Milan Jovanović i Jasmina Đurić kažnjeni su zbog neocenjivanja, dok su Snežana Bogdanović, Jelena Jevtić, Slobodanka Đikić, Dušica Ivanković Katić i Aleksandar Jovanović kažnjeni zbog toga što kao članovi komisije koja je pregledala dnevnike nisu prijavili nepravilnosti. Svi su uputili žalbe Školskom odboru.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Večernje Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Biljana

    12. april 2017 | 08:10

    U Francuskoj kad neki ucenici ne dolaze u skolu duze vremena kaznjavaju se roditelji sa ukidanjem decijeg doplatka à ne profesori. I naravno nema ocenjivana.

  • Prosvetar

    10. april 2017 | 13:08

    Zalosno, dobro ste prosli sa 20 posto.U Borci direktorka odmah kazni 40 posto.Isto problem sa tom populacijom, cetvrtina ucenika Romi, ne znaju da prepoznaju slova,...i sve pustamo.Da li ministar uopste ima uvid sta sa radi? Za nekog ta pravila vaze za nekog ne u svim skolama.Nasa se sad odmara na Kopaoniku.

  • Dava

    10. april 2017 | 22:17

    A jos neko da nastavnicima kaze s kojom ocenom oceniti decu koja uopste ne dolaze u skolu i kako ih naterati da dođu u skolu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA