Amerikanci pokušali da objasne zašto su bombardovali Siriju. Naveli su 5 ključnih verzija!

Iako i dalje nije poznata Trampova strategija po pitanju spoljne politike, napadom na Siriju rešio je da započne svoj prvi rat. Ipak, niko sa sigurnošću ne može da kaže koji je njegov sledeći korak

  • 12

Neuhvatljiva pretraga za "Trampovom doktrinom" u međunarodnim odnosima konačno je dovela do rezultata, kada je američki predsednik Donald Tramp dao odobrenje za vazdušni napad na vazduhoplovne baze sirijske vojske kao odgovor na upotrebu hemijskog oružja sirijskog predsednika Bašara al Asada na svoj narod. Do ovog momenta, niko nije bio siguran koju strategiju će Tramp zauzeti u pogledu spoljnih odnosa.

Ako izbije Treći svetski rat, ove države će biti neprijatelji: Već se zna ko bi podržao Ruse a ko Amerikance (FOTO) (VIDEO)

Fotografije dece koja se bore za vazduh i umiru u naručju svojih roditelja, naterali su američkog predsednika da reaguje, a koji je došao na vlast zahvaljujući svojoj izolonističkoj doktrini "Amerika na prvom mestu". Moguće je da je Tramp bio toliko dirnut slikama da su vazdušni udari bili emocionalna reakcija na bes.

Amrička novinarka CNN piše da nema sumnje da su američki napadi na vojni aerodrom uspeh, i da se nada da je tako pošto su sirijske snage već počele da koriste vazdušne baze koje su gađane.

Ipak, i dalje nema konkretnog razloga zbog čega su američke snage bombardovale Siriju.

Govori se o nekoliko verzija:

1. napad je bio samo poruka

2. Amerika postavlja moralni standard

3. cilj je da se uplaši Asad

4. namera je okrenuti se od Obaminog nasleđa

5. kraj Asadove vladavine.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Postoji mnogo opcija, ali neusklađenost Trampovog tima je i dalje ono što zbunjuje političke analitičare, jer se čini da i njima nije jasno koji je "plan igre". Bez plana, kako piše Džulijet Kajem, neizvesnost caruje.

Sirijski pobunjenici i arapski saveznici već guraju Trampovu administraciju da uradi više, i očekivaće se da se potvrde svrhe napada SAD.

Novinarka CNN-a smatra da ako je borba protiv ISIS-a i dalje primarni cilj, da to treba da bude izjava u prolazu, a ne kao što je uradio državni sekretar Reks Tilerson.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA