≫ 

Ako izbije Treći svetski rat, ove države će biti neprijatelji: Već se zna ko bi podržao Ruse a ko Amerikance (FOTO) (VIDEO)

Svet se danas nalazi na ivici globalnog sukoba, a svaka strana ima svoje viđenje stvari i tvrdi da je u pravu

  • 45
Ilustracija: Telegraf Ilustracija: Telegraf

Američko bombardovanje na vojne vazdušne baze sirijske vojske očvrstile su podele širom sveta u pogledu na režim predsednika Bašara al Asada. Svaka velika sila u svetu odbarala je svoju stranu, a podele su više nego očigledne.

Svi sa strahom očekuju ova četiri događaja 2017. godine. Odlučivaće se o sudbini sveta! (FOTO)

Samim tim, to bi sugerisalo i koje bi pozicije zauzele zemlje ukolko bi došlo do eskalacije nemira u Siriji koji bi se proširio i na globalni sukob, ili kao su mnogi svetski mediji već najavljivali - Treći svetski rat.

Velika Britanija, Izrael, Kanada, Nemačka i Turska snažno osuđuju sirijskog predsednika Asada, naročito nakon, navodnog, hemijskog napada prošle nedelje.

U međuvremenu, Rusija je oštro napala SAD, a njihov izaslanik u UN optužio je predsednika Donalda Trampa za "kršenje međunarodnog prava" kada bombardovana vazduhoplovna baza u blizini Homsa.

Britanija i Izrael posebno su pohvalili Trampove napade, neposredno nakon što je stigao odgovor za smrtonosni otrovnan gas koji je bačen na pobunjenički grad. To ih stavlja u sukob sa zemljama, uključujući Rusiju, Liban, Irak, Iran, Alžir i Venecuelu, koje su sve u prošlosti podržavale Asada.

Foto: Edlib Media Center/AP/Tanjug Foto: Edlib Media Center/AP/Tanjug

SVE OVE SILE ŽELE SVOJE PARČE SIRIJE: Ne zna se ko se protiv koga bori, evo zbog čega ratuju u Alepu (FOTO) (VIDEO)

Francuska i Nemačka saopštile su da Asad snosi "isključivu odgovornost" za američke napade. Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland povodom Sirije izdali su zajedničko saopštenje.

U petak, izraelski premijer Benjamin Netanijahu pozdravio je napade govoreći da je time poslata "jaka i jasna" poruka da upotreba hemijskog oružja neće biti tolerisana.

- Izrael potpuno podržava odluku predsednika Trampa i nada se da će ova poruka odlučnosti suočiti sa Asadovim užasnim delovanjima i imati odjeka ne samo u Damasku, nego i u Teheranu, Pjongjangu i drugim mestima.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

KO OVO SHVATI – SVAKA ČAST: Na Bliskom istoku je potpuni haos, evo ko protiv koga ratuje! (FOTO)

Napad na susednu Siriju zabrinuli su Izrael, koji je upozorio da oružje u Siriju šalje Hezbolah iz Libana.

Britanija je podržala raketne napade SAD, opisujući ih kao "odgovarajući odgovor", a vlada je ponudila punu podršku ciljanim napadima Trampa. Australijski premijer Malkom Turnbul složio se da je napad bio brz odgovor na šokantni ratni zločin.

Turska je pozvala u petak odlazak Asada sa vlasti, izražavajući podršku raketnom napadu SAD na jednu vazduhoplovnu bazu sirjskog režima. Turska, jedna od saveznica SAD protiv Islamske države, već odavno se zalaže da ne može biti mira ukoliko Asad ostane na vlasti.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Evropska komisija i njeni najviši zvaničnici, Žen Klod Junker i Donald Tusk složili su se da je napad opravdan zbog prethodne upotrebe hemijskog oružja od strane sirijske vlasti.

Saudijska Arabija pohvalila je "hrabru odluku", rekavši da je Trampov napad pravi odgovor za "zločine tog režima nad svojim ljudima u svetlu neuspeha međunarodne zajednice da to zaustavi". Sunisska Saudijska Arabija godinama se protivi Asadovom režimu i podržava borbu pobunjenika protiv njega.

Na sirijskoj i ruskoj strani nalazi se Iran, koji je snažno osudio američke napade tvrdeći da će to samo povećati terorističke aktivnosti. Iran pruža Asadu najveću podršku, a njegova paravojna Revolucionarna grada duboko je umešana u rat.

U SIRIJI JE POTPUNI HAOS, NE ZNA SE KO SE PROTIV KOGA BORI: Zbog obračuna OVIH svetskih sila, izbeglice masovno beže u Evropu (FOTO) (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Rusija je među prvima osudila američke napade na sirijske baze i navele ga "kao akt agresije protiv člana UN-a".

Sa američkih razarača u istočnom Mediteranu u noći između četrvtka i petka ispaljeno je na desetine "Tomahavk" raketa na pozicije sirijske vojske, a operaciju je naredio predsednik Donald Tramp kao osvetu za navodni napad hemijskim oružjem snaga Bašara al Asada u Idlibu.

Pogledajte video:

Daljinac baner

(L.C.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iskreno

    11. april 2017 | 17:31

    Ja sam uz Rusiju nisu mi svrake popile mozak pa da slusam srpsku politicku eKitu!

  • Nenad

    11. april 2017 | 16:44

    Ako izbije ww3...nece biti vise svijeta kakvoga poznajemo...

  • Milutin topalovic

    11. april 2017 | 16:52

    A uz koje smo mi?.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA