Brega u životnoj formi: Prisetio se početaka u striptiz-baru i reči jedne gatare koje su mu promenile život

Prošlonedeljni koncert u Briselu, “Tri pisma iz Sarajeva”, pokazao je kako je Brega (još jednom) komponovao vrhunsko životno delo

  • 1

Goran Bregović je u životnoj formi! Ma koliko to čudno zvučalo jer reč je o 67-godišnjaku koji je puno puta komponovao i izvodio tako dobre stvari da su mnogi zaljubljenici u muziku zaključivali kako je u životnoj formi. Ali, prošlonedeljni koncert u Briselu, pod nazivom “Tri pisma iz Sarajeva”, pokazao je kako je Brega (još jednom) komponovao vrhunsko životno delo.

Kada čujete kako je Verica Šerifović sa Bregovićem POKIDALA čuveni hit Bijelog dugmeta ZABORAVIĆETE ORIGINAL! (VIDEO)

Komponovao je violinski koncert, za klasičnu, klezmer i orijentalnu violinu i simfonijski orkestar. I posle Pariza, gde ga je izveo prvi put u junu 2016., i Brisela, gde ga je izveo na početku 11. izdanja festivala Balkan Trafik, Bregović s takvim velikim violinskim koncertom planira da krene na turneju. Želja mu je da dođe na Dubrovačke letnje igre.

– Voleo bih ovo, što ćemo večeras svirati, da odsviram na Letnjim igrama – kazao je Bregović iza pozornice briselske dvorane Bozar uoči koncerta. - Sećam se da sam sa 17 godina bio na Dubrovačkim igrama, čak sam tad svirao u striptiz-baru Splendid na Lapadu i slušao sam (Herberta von) Karajana, 5. i 9. simfoniju. To mi je možda jedan od pet najvažnijih koncerata u životu. Danas više nema tih velikih prostora - dodaje.

Foto: Nebojša Babić Foto: Nebojša Babić

- Danas najveći prostor na kojem se svira na  igrama možda ima oko 800 mesta. I to je šteta. Ali voleo bih ovaj koncert da odsviram sa Zagrebačkom filharmonijom u Hrvatskoj – smatra Bregović.

O čemu je reč u projektu “Tri pisma iz Sarajeva”? Violinski koncert pod tim nazivom rađen je kao, kako kaže, “porudžbina”, po narudžbi za izvođenje u bazilici Sen Deni u Parizu, a Bregović ima tri violine u tri načina u kojima se taj instrument svira u različitim religijama: klasičnom kako je sviraju kršćani, klezmer kako je sviraju Jevreji i orijentalnom, kako je sviraju muslimani. Sarajevo je tu kao balkanski Jerusalem, u kojem su te tri vere istorijski prisutne, ali Sarajevo je u naslovu još zbog jedne metafore.

Sarajevo nije više samo ime za grad, ono je metafora za ovo vreme: danas smo komšije, sutra pucamo jedni na druge. Živimo danas u takvom svetu, a prvi smo ga put prepoznali u Sarajevu – kaže Bregović.

U septembru ove godine bi, kaže Bregović, trebalo konačno da izađe i novi album “Tri pisma iz Sarajeva”. Na albumu će biti pesme koje je Bregović pisao za jednog arapskog, jednog izraelskog i jednu špansku pevačicu, ali pesme koje su, kako kaže, komunikativnije, dok je “ovaj koncert večeras komplikovaniji", ozbiljniji.

Foto: Tanjug/Milutin Marković Foto: Tanjug/Milutin Marković

Na rastanku, priseća se kako mu je neka Ciganka gledala u dlan dok je bio na vrhuncu slave Bijelog dugmeta. I prorekla mu je: “Pred tobom je velika karijera.”

– Ja sam pomislio: Bože, je l’ moguće da sam ja prvi koji je naišao na Ciganku koja nema pojma s gatanjem. Kad ovo, zapravo me tek posle toga krenulo. Tek posle rata. Zbog rata sam bio prisiljen da donesem odluke koje su mi pokrenule život još jednom od početka. A to, da sam morao da krenem ispočetka dva puta, verovatno je bilo najbolje što mi se dogodilo u životu. Na žalost, zbog rata, ali tako je. Nekako sam profitirao od rata. Ja sam jedan od lepših ratnih profitera – kaže Bregović.

Za vreme rata bio je u izbeglištvu u Parizu, ali pre nekoliko godina vratio se u Sarajevo, gde danas ima prebivalište i gde plaća porez. Ali, puno vremena provodi u Beogradu, gde radi, komponuje i stvara u svom, kako ga on naziva, ateljeu.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Izvor: vecernji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nevena

    24. april 2017 | 22:57

    "Tri pisma iz Sarajeva"? Tačno! Gospodine Bregovicu ja njima iz Brisela trenutno želim mnogo "zesci" rok, da budu kažnjeni više nego mi, i da dožive procvat transa uz balkanski turbo- folk! :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA