≫ 

Univerzitet u Prištini ostaje u visokoškolskom sistemu Republike Srbije

Povodom Dana studenata, koji se obeležava drugu godinu, na Svetski dan knjige najboljim studentima su uručene zahvalnice

  • 0

- Ja odavde jasno i glasno poručujem da Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici ostaje u visokoškolskom sistemu Republike Srbije i nema te slie koja može našem narodu da oduzme pravo na obrazovanje i negovanje sopstvene naučne i kulturne tradicije – poručio je danas sa svečane akademije povodom Dana studenata prištinskog univerziteta održanoj na fakultetu Tehničkih nauka u severnoj Kosovskoj Mitrovici pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Ljubomir Marić u ime Vlade Republike Srbije.

PRVI RADNI DAN: Oliver Ivanović se vratio na posao (FOTO)

On je naglasio da je Univerzitet u ovom gradu bio i ostao jedna od ključnih nacionalnih ustanova i da će kao takav “nastaviti da uživa otvorenu podršku i zaštitu Republike Srbije” jer je, "obrazovanje i interes i pravo srpskog naroda na Kosovu i Metohiji".

- Vaš i naš univerzitet nastaviće da cveta pod okriljem Republike Srbije i jedini način da se to spreči je da ne bude nas i Srbije. Ne govorim ovo iz potrebe da budem teatralan. Ovde je reč o odbrani elementarnog prava na postojanje jednog naroda, njegovog identiteta, kulture i budućnosti – rekao je Marić osvrćući se na poruke iz Prištine da Prištinski univerzitet sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici mora da bude stavljen pod ingerenciju kosovskog Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnologije.

On je istakao da je odbrana Prištinskog univerziteta “obaveza od nacionalnog interesa, kojoj se mora pristupati sa odgovornošću” i dodao da “neće oni koji koliko do juče nisu ni znali šta je prosveta, koji imaju više fakulteta nego naučnika, da postavljaju granice našem intelektualnom, duhovnom i svakom drugom razvitku”.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici prof. dr Srećko Milačić je čestitjući dan studentima poručio da uvek imaju na umu da “duhovno i metafizičko uvek prednjače nad materijalnim i smrtnim”.

- Kosovo i Metohija su kolevka duhovne nadmoći, dok god je duhovnosti i dogovora među nama, nikada nas neće pobediti – rekao je Milačić i dodao ”srpski narod nikada nije uskraćivao nikome pravo na obrazovanj, ako stremimo ulasku u EU postavlja se pitanje da li je uskraćivanje prava na obrazovanje evropska tekovina”.

Predsednik Studentske konferencije Univerziteta Srbije Milan Savić, inače student Prištinskog Univerziteta je obraćajući se studentima i mnogobrojnim gostima rekao “ovaj hram znanja je stožer srpske državnosti na ovim prostorima, obeležavanjem današnjeg dana, svima onima koji nas ne žele ovde dokazujemo da je naš univerzitet, univerzitet Republike Srbije i dok je nas studenata, biće i Srba i Srbije na ovim prostorima”.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Student prorektor Nemanja Biševac je naglasio da sve više akademaca sa stečenim znanjem napušta zemlju i odlazi u inostranstvo i apelovao na sve nadležne da učine sve što je u njihovoj moći da reše problem mladih i obrazovanih ljudi.

Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici osnovala je Narodna skupština Republike Srbije i ima status državnog univerziteta. Nastava se odvija na 10 fakulteta (7 u severnoj Kosovskoj Mitrovici, 2 u Leposaviću i 1 u Lešku), a pohadja je preko 11.000 studenata.

Povodom Dana studenata, koji se obeležava drugu godinu, na Svetski dan knjige najboljim studentima su uručene zahvalnice.

Daljinac baner

(S.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA