Čadež: Srbija na ekonomskom forumu u Sankt Petersburgu, a to nije sve!

Srbija šesta zemlja u Evropi po broju novootvorenih radnih mesta u direktnim stranim investicijama

  • 0

Prvi put Srbija organizovano učestvujue i ima nastup na Međunarodnom ekonomskom forumu (SPIEF"17) od 1. do 3. juna u Sankt Peterburgu, u Rusiji, a na spisku kompanija koje će predstavljati privredu Srbije su Srbijagas, PSP Farman, Er Srbija, Aerodrom Nikola Tesla, Telekom Srbije, Energoprojekt i Hipol Odžaci, kaže predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež.

Trećina stranih investitora bi da ponovo ulaže u Srbiju: Ubrizgano skoro dve milijarde evra inostranog kapitala

Putin domaćin najvećeg ekonomskog događaja godine: Pet vrućih tema o kojim će biti reči

On je naveo i da je Srbija šesta zemlja u Evropi po broju novootvorenih radnih mesta u direktnim stranim investicijama, i istakao da je za dolazak stranih investicija presudna politička stabilnost i poslovna klima.

- Politička stabilnost je presudna za dolazak stranih investitiora, na koji način se vlada odnosi prema investitorima. Njima je važna poslovna klima, kakvo je okruženje u kome posluju, da mogu da nađu dobre ljude da rade kompleksne poslove -pojasnio je Čadež.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Istraživanje o atraktivnosti Evropskog tržišta revizorsko- konsultantske kompanije "Ernst end Jang" svrstalo je Srbiju na šesto mesto po broju otvorenih radnih mesta u direktnim stranim investicijama, a direktor PKS pojašnjava da je Srbija na vrhu te liste poslednje tri godine. Gostujući na RTS on je rekao da je u prva četiri meseca ove godine kroz strane investicije ugovoreno otvaranje više radnih mesta nego u celoj 2015. godini.

Tokom 2016. godine otvoreno je, kako kaže, oko 16.000 radnih mesta, a ove godine će biti više od 22.000 radnih mesta na osnovu onoga što je do sada ugovoreno.

- Samo ta činjenica govori koliko se intenzivno radilo i kako investitori vide Srbiju. Najbolji primer je firma Kontinental koja je odlučila da svoj razvojni- istraživački centar preseli u Srbiju - pojašnjava on.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu, jedna je od najprestižnijih poslovnih manifestacija u Rusiji, koja će ove godine okupiti više od 12. 000 predstavnika poslovnih zajednica, država i vlada iz celog sveta - privrednih i državnih delegacija iz više od 130 zemalja.

- Ekonomski forum u Sankt Petersburgu jedan je od najvećih foruma na svetu, a samo prošle godine učestvovalo je pored predstavnika država iz celog sveta i 900 šefova i direktora najvećih ruskih kompanija, a ove godine će biti više od 600 direktora najvećih svetskih kompanija - ističe Čadež

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Privredna komora Srbija, u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije organizovala je učešće domaćih kompanija na Međunarodnom ekonomskom forumu, a na Nacionalnom paviljonu Srbije, koji ima površinu od 250 kvadrata, biće emitovati promotivni filmovi o Srbiji kao i promo filmovi domaćih kompanija.

-Ove godine, pored Indije, Srbija ima status gosta i veliki paviljon, štand od 250 kvadratnih metara, gde ćemo predstaviti različite stvari. To nije klasičan sajam, već mesto gde imate priliku da se umrežite sa donosiocima odluka iz velikih sistema, između velikih međunarodnih kompanija, i da onda, kasnije, krenete u razradu poslova - objašnjava Čadež.

Zagorodnji prospekt, odnosno avenija, u blizini Pet ćoškova, čuvene raskrsnice. Sankt Peterburg, Rusija. Foto: Wikimedia Commons/© Alex Florstein Fedorov Zagorodnji prospekt, odnosno avenija, u blizini Pet ćoškova, čuvene raskrsnice. Sankt Peterburg, Rusija. Foto: Wikimedia Commons/© Alex Florstein Fedorov

On kaže da će PKS posebno obratiti pažnju da Srbiju predstavi kao investicionu destinaciju.

- Predstavićemo razloge zašto je inostranim kompanijama dobro da dođu u Srbiju, šta ih to čeka ovde, kakve su prednosti investiranja u Srbiju. Predstavićemo im neke modele saradnje kooperantskih ugovora sa srpskim kompanijama iz različitih sektora - kaže on i navodi da PKS neće predstaviti samo one kompanije iz Srbije koje budu u Sankt Petersburgu, već i ona domaća preduzeća koja neće biti prisutna u Rusiji tih dana.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA