NESREĆNA ŽIVOTINJA: Mali, najusamljenija slonica na svetu, 35 godina pati sama u zatočeništvu (FOTO) (VIDEO)

Tužni prizor se može videti u Manili na Filipinima, u kome nesrećna slonica već tri i po decenije živi potpuno sama iza metalnih rešetaka. Borci za prava životinja su zgranuti i već su pokrenuli kampanju za njeno oslobađanje

  • 1

Izgubljenog, napuštenog pogleda iza svojih metalnih rešataka, pred vama je najusamljeniji slon na zemaljskoj kugli - ženka Mali - koja je osuđena na život pun mizerije već 35 godina. Tužna slika razjarila je borce za prava životinja i sve ljubitelje nedužnih živih bića koja plaćaju danak ljudskoj odvojenosti od majke Prirode.

38-godišnja životinja je odvojena od svog krda kada je imala samo tri godine, u Indiji, i poslata u zoo vrt u Manili, u prestonicu Filipina, gde od tada živi samotno kao jedini zatočeni slon u toj zemlji.

Slonice su društvene životinje koje žive u porodičnim grupama - za razliku od mužjakla - i vole da se kreću po otvorenim prostorima. Stručnjaci zato kažu da je mentalno i fizičko stanje Mali mnogo propatilo zbog njenog teškog života.

Njena jedina razonoda i osveženje je mali bazen.

- Mali se neprekidno kreće po malom prostoru ili jednostavno dugo stoji u mestu, što ukazuje da joj je užasno dosadno, da je usamljena i frustrirana - kaže portparol PETA-e.

U divljini, azijski slonovi se kreću po prostoru između 25 i 60 hiljada hektara: čak i da je prostor koji Mali ima na raspolaganju dvostruko ili trostruko veći, bio bi potpuno neadekvatan, kaže on.

Predsednik Filipina Beninjo Akino je naredio da se Mali pošalje u divlji rezervat gde će imati ogroman prostor na raspolaganju, ali zoo vrt se trudi svim silama da spreči da se ovo desi.

PETA čak tvrdi da je uprava vrta uskratila slonici veterinara, i da ona nikada nije propisno pregledana.

Dr Mel Ričardson, stručnjak za slonove koji je uspeo da je poseti, kaže da ona ima ozbiljnih problema sa stopalima, što je glavni uzrok smrti zatočenih slonova.

Nakon ovoga možemo samo da se nadamo da će jednoga dana dobrim ljudima poći za rukom da ukinu poslednju formu legalnog ropstva - ono koje pogađa najnedužnija bića na našoj planeti.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pele

    23. jul 2012 | 13:38

    Ljudi,ma u kom zooloskom vrtu na svetu da se nalaze-one su zarobljene,usamljene kao osudjenik na dozivotnu robiju(negde sa boljim,negde losijim uslovima,ali UVEK zarobljenik).Meni je,licno uve tuga kad ih vidim onako zatvorene u skucenim prostorima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA