ISIS sravnio jednu od najpoznatijih džamija na svetu: U njoj su čak i džihadisti započeli svoj krvavi pohod (FOTO)

Varvarizam uoči sve većeg slabljenja moći ISIS-a

  • 0

Džihadisti Islamske države razneli su slavnu veliku džamiju Al-Nuri u Mosulu, piše BBC, pozivajući se na izjavu jednog vojnika iračke vojske.

Najtraženijeg teroristu su ubijali 100 puta, i Rusi i Amerikanci, ali još niko ne potvrđuje da je zaista mrtav!

Upravo je u toj drevnoj džamiji, čiji je simbol bio kosi minaret, vidljiv iz većeg dela grada, lider Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi proglasio "kalifat", nakon što su džihadisti iznenađujuće brzo oterali pripadnike iračke vojske sa šireg područja Mosula. Službena novinska agencija Islamske države potvrdila je da je džamija uništena, ali je za to okrivila američki vazdušni napad.

Foto: Tanjug/ AP Foto: Tanjug/ AP

Ranije u sredu zapovednik iračkih snaga za BBC rekao je da su na 15 metara od džamije u sklopu ofanzive kojoj je cilj proterati džihadiste iz drugog najvećeg grada u Iraku, ujedno i njihovog najvećeg uporišta u toj državi. Prema procenama UN-a, borci IS-a u gradu još uvek drže oko 100.000 civila koji im služe kao živi štit.

Velika ofanziva na Mosul počela je 17. oktobra prošle godine, a u njoj sudeluju hiljade boraca iračkih sigurnosnih snaga, kurdskih pešmerga i šiitskih milicija, uz vazdušnu potporu i savetodavnu pomoć Amerikanaca.

Iako je iračka vlada proglasila oslobođenje Mosula u januaru ove godine, još uvek nisu pokorili zapadni deo grada u kojem džihadisti IS-a i dalje pružaju otpor.

Velika džamija al-Nuri, a naročito njen kosi minaret, jedna je od najpoznatijih znamenitosti starog dela Mosula, piše BBC. Sagrađena je 1172. godine i nazvana prema Nur al-Din Mahmud Zangi, turskom velmoži koji je vladao Sirijom od 1146. do 1174. godine.

Nur al-Din se proslavio u svojim ratovima, to jest džihadu protiv krstaša u Svetoj zemlji. U tu je svrhu mobilizovao i ujedinio podeljene i često posvađane muslimanske snage i tako postavio temelje za Saladina koji je preuzeo dinastiju Ajubida i 1187. godine preoteo Jerusalim iz ruku krstaša. Džihadisti IS-a pak poštuju Nur al-Dina i zbog njegovih nastojanja da sunitska verzija islama prevlada nad šiitskom.

Od originalne Nur al-Dinove džamije do danas je preostao tek kosi minaret, nekoliko stubova i mihrab, to jest niša koja u džamiji označava smer u kojem se nalazi Meka. Sam minaret je bio prekriven složenim slojem cigli koji je inspiriran iranskim motivima i kojem je na vrhu bila mala kupola.

Foto: Tanjug/ AP Foto: Tanjug/ AP

U vreme svog završetka minaret je bio visok 45 metara, ali se prema pisanjima Ibn Batute, koji je Mosul posetio u 14. veku, već tada značajno nakosio i dobio nadimak "al-Hadba" , što bi se prevelo kao "grbavac".

Nije sasvim jasno zašto se nakosio, ali jedna lokalna legenda kaže da se naklonio proroku Muhamedu dok je ovaj prolazio pokraj njega na svojem usponu prema nebu (iako je Muhamed preminuo vekovima pre nego je minaret izgrađen).

Foto: Tanjug/ AP Foto: Tanjug/ AP

Stručnjaci smatraju da se minaret nagnuo zbog uticaja vetra, ali i sunca na cigle koje se nalaze na njegovoj južnoj strani.

Slika kosog minareta nalazi se, inače, na novčanici od 10.000 iračkih dinara.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA