Počelo popunjavanje liste želja: Maturanti, pazite da ne napravite najčešću grešku

U listama đaci mogu da navedu 20 škola

  • 1

Od upisa u srednju školu maturante deli još samo jedan korak – liste želja koje predaju danas i sutra. Smernica za popunjavanje može im biti prošlogodišnji broj bodova potreban za upis.

Video uputstvo: Popunjavanje liste želja za upis u srednje škole

Među maturantima su i ove godine najtraženije medicinske škole i gimnazije. Za upis u neke od njih potrebno je gotovo 100 bodova.

Jolo Bulatović iz OŠ "Drinka Pavlović" kaže za RTS da bi maturanti trebalo svoje želje da usklade sa bodovima koje su postigli.

U listama đaci mogu da navedu 20 škola.

- Mi svakako sugerišemo da popune što više jer se tako osiguravaju da se upišu u prvom krugu. Nikoga ne možemo prisiliti da popuni celu listu, ali to je poželjno - rekao je Bulatović.

Najčešće greške prilikom popunjavanja lista odnose se na šifre školi.

- Posebno treba obratiti pažnju na slovo 'o' i nulu jer tu se najviše greši i onda dođe do mimoilaženja između šifre za školu i naziva škole - ukazuje Bulatović.

Ako neko ne ostane upisan u prvom, postuji i drugi krug.

- Rezultati za prvi upisni krug biće 3. jula, a već 4. se popunjavaju želje za drugi. Sedmog jula se završava proces - kaže Bulatović.

Ove godine 127 škola upisaće učenike po dualnom modelu obrazovanja. Inače, niko neće ostati neupisan jer je više mesta u srednjim školama nego svršenih osmaka.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lina♡☆♤♢♡

    24. jun 2017 | 13:23

    Usklađen broj bodova sigurno imam 97 a treba mi oko 60-ak

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA