Javni tužilac iz Novog Pazara iza rešetaka: Od okrivljenog tražio 100.000 mita!

Ovo je prvostepena presuda na koju pravo žalbe Apelacionom sudu imaju Lojanica, njegovi branioci i Tužilaštvo za organizovani kriminal

  • 2

Specijalni sud u Beogradu osudio je danas na 10 meseci zatvora zamenika Osnovnog javnog tužioca u Novom Pazaru Radanka Lojanicu povodom optužbi da je zloupotrebio službeni položaj i pribavio imovinsku korist.

Crnogorac albanske nacionalnosti prošao kao Giga Moravac na carini

Istom presudom izrečena mu je mera zabrane vršenja poziva u oblasti prasvosuđa u trajanju od dve godine, u koje mu se ne uračunava vreme koje će provesti na izdržavanju kazne zatvora.

Ovo je prvostepena presuda na koju pravo žalbe Apelacionom sudu imaju Lojanica, njegovi branioci i Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Lojanica je osuđen jer je postupajući po krivičnoj prijavi policije protiv N. Z. izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

On je u postupku oportuniteta protiv N.Z, njemu predočio mogućnost odlaganja krivičnog gonjenja i odbačaja krivične prijave, uslovljavajući ga da u humanitarne svrhe uplati 100.000 dinara, i to prvo 50.000 dinara na račun KUD "Štavalj", dajući mu istovremeno uputstva ispisana rukom na istrgnutom papiru sa stonog kalendara.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Usmeno mu je naložio da uplati 50.000 dinara na račun Vlade Srbije sa svrhom uplate - "otklanjanje posledica vanrednih okolnosti - poplave", sa čime se N.Z. saglasio.

Nakon toga zamenik optuženi je sačinio Službenu belešku u kojoj je naveo samo iznos koji je prijavljeni trebalo da uplati na račun Vlade Srbije, koju je prijavljeni N. Z. i potpisao i uplatio oba iznosa, s tim što je u pisarnici tužilaštva zahtevao stavljanje zavodnog štambilja na uplatnicu kojom su uplaćena sredstva na račun KUD "Štavalj" što je i učinjeno.

Na taj način zamenik tužioca je zloupotrebio službeni položaj i pribavio KUD "Štavalj" imovinsku korist u iznosu od 50.000 dinara, dok je nakon uplate sredstava na račun Vlade Srbije, doneo Rešenje o odbačaju krivične prijave.

U međuvremenu okrivljeni je zaključio sa KUD "Štavalj" Ugovor o zajmu u svojstvu zajmoprimca, na koji način je i sebi pribavio korist, navodi se u optužnici.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cash®

    28. jun 2017 | 18:21

    Ma kakva 'mera zabrane vršenja poziva u oblasti prasvosuđa u trajanju od dve godine'? Ako se pravnosnažno osudi za navedeno, ne može više da radi u državnoj službi! Čak mi treba zabraniti da se bavi advokaturom! Koje poštenje i šta treba da predstavlja takva osoba?

  • Nn

    28. jun 2017 | 21:46

    Deset meseci. Sramna presuda

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA