≫ 

"Ubijte diktatore": Turska uložila protest Nemačkoj zbog umetničke instalacije

Umetnička instalacija je postavljena u ponedeljak ispred zgrade u kojoj se nalazi kabinet kancelarke Angele Merkel, a sačinjava je "mercedes" C klase i transparenti sa fotografijama Erdogana, ruskog predsednika Vladimira Putina i saudijskog kralja Salmana

  • 1

Turska je danas uputila zvaničnu protestnu notu Nemačkoj jer je jednom umetniku dozvolila da u centru Berlina postavi instalaciju kojom nudi automobil kao nagradu za ubistvo svetskih lidera, među kojima je i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Turci besni jer su Grci pucali na njihov brod: "Jedina je uteha što niko nije ubijen"

Grčka otvorila vatru na turski brod u Egejskom moru!

Umetnička instalacija je postavljena u ponedeljak ispred zgrade u kojoj se nalazi kabinet kancelarke Angele Merkel, a sačinjava je "mercedes" C klase i transparenti sa fotografijama Erdogana, ruskog predsednika Vladimira Putina i saudijskog kralja Salmana, prenosi AFP.

Jedan od slogana sa transparenata glasi: "Želite ovaj automobil? Ubijte diktatore"!

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Sva tri lidera, čije su se fotografije našle na spornoj instalaciji, treba da učestvuju na samitu G20 u Hamburgu u petak i subotu, mada je kralj Salman u međuvremenu otkazao putovanje.

Instalaciju je postavio umetnički Centar za političku lepotu na čelu sa Filipom Ruhom, koji je više puta postavljao senzacionalne instalacije, uključujući i jednu sa četiri tigra u centru Berlina u znak protesta protiv izbegličke politike.

Turska ambasada u Berlinu saopštila je da je "neshvatljivo i neprihvatljivo" da je Ruhu dozvoljeno da postavi takvu instalaciju, a da nisu intervenisale lokalne bezbednosne snage.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

- Jasno je da u ovako osetljivom trenutku, kada treba zaštititi mir u zajednici i zajedničke vrednosti, ovakve vrste akcija koje podstiču mržnju i nasilje neće služiti miru - navodi se u saopštenju.

Turska ambasada je saopštila i da je uputila "hitnu notu" nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova u znak protesta.

Tursko-nemački odnosi prolaze kroz težak period nakon što je Berlin pooštrio kritike u vezi sa poštovanjem ljudskih prava u Turskoj pod Erdoganom, napominje francuska agencija.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kijusiju

    5. jul 2017 | 13:50

    Nista sto do sada nije vidjeno.Zapadni krimosi su uvijek nekaznjeno podstrekavali na ubistva i terror dok ako neko nas javno rekne da je Srbin to se okvalifikuje kao govor mrznje.Na zapadu nista novo-

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA