TELEGRAF U KNINSKOJ KRAJINI: Srbima u Hrvatskoj teško i 17 godina nakon "Oluje" (FOTO)

- Mnogi Srbi još čekaju da se sprovede elektrifikacija njihovih domova, nailaze na opstrukcije službenika u svojim opštinama, a obnova kuća je znatno usporena - kaže predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac

  • 15

Više od 250.000 Srba proterano je iz svojih domova pre 17 godina u vojno-policijskoj akciji "Oluja", kada su za četiri dana hrvatske snage zauzele Kinsku Krajinu, a tek se manji broj ljudi do danas vratio u svoje domove, u kojima i dalje teško žive, saznaje Telegraf.

Tragovi operacije "Oluja" još su svuda vidljivi u Krajini. Izrešetane kuće od metaka, gelera, kao i porušeni i popaljeni domovi, iz kojih su već izrasla drveća, i danas su tu i svedoče o ratnim razaranjima koje su pretrpeli Srbi.

Onaj mali broj Srba koji se vratio u svoje kuće i dalje teško živi, nekima domovi još nisu obnovljeni i i dalje stoje porušeni, dok drugi još nisu uspeli da ostvare ni minimum ljudskih prava.

Iako je predsednik Hrvatske Ivo Josipović na proslavi 17. godišnjice "Oluje" rekao da treba pružiti ruku srpskom narodu, priznati njegove žrtve i pokloniti im se, od te politike zasad nema ni traga

Kako javlja naš izveštač s lica mesta, povratnici u svoja mesta i domove u Hrvatskoj nezadovoljni su "perfidnim" vođenjem politike od strane zvaničnog Zagreba, kao i uslovima u kojima žive.

U mestima koja su pre rata bila pretežno naseljena Srbima, obnovljene su kuće onim ljudima koji su rešili da se vrate, ali njihovi domovi nisu iste veličine kao što su bili pre njihovog uništavanja od strane hrvatskih snaga.

- Iz kuće sam izašao 5. avgusta 1995. godine bežeći pred naletom hrvatske vojske. Kuća mi je opljačkana, zapaljena, kao i kompletna okućnica. Moj dom je imao 85 kvadratnih metara, dok mi je posle rata obnovljena kuća u kojoj i danas živim, ali ona ima samo 48 kvadrata. Kuća, koja je skoro duplo manja od prvobitne sazidana je i predata mi bez parketa, nameštaja, fasade i poda - priča Tihomir O. (76) povratnik u Hrvatsku.

On tvrdi da ljudima čije su kuće obnovljene, a ne žive u njima država šalje opomene i tužbe u kojima zahteva da im vlasnici kuća vrate uloženi novac u obnovu.

- Hrvatska onima čije su kuće obnovljene sada traži da vrate pare uložene u obnovu kuća. Kažu ne živite ovde, pa sad platite što smo vam kuće obnovili. To je čista ludost, nismo mi sami kuće zapalili i pobegli, već nas je hrvatska vojksa najurila, a napuštene kuće prvo opljačkala, pa ih zapalila - kaže on.

U mnogim mestima Krajine gde je većinsko stanovništvo bilo srpsko uslova za normalan život gotovo da i nema, a jedine opcije da bi povratnici došli do nekog novca za život su stočarstvo, poljoprivreda ili odlazak na rad u šumi.

- Teško živimo, da bismo došli do novca neophodnog za život opcije su nam da budemo stočari, drvoseče ili poljoprivrednici. Nijedna fabrika u Lici nije obnovljena, te smo prinuđeni na mukotrpan rad da bismo preživeli - kaže za Telegraf Jovo P. (45) iz mesta Dnopolje u Lici.

Kako javlja naš izveštač iz Hrvatske, mnogi povratnici i posle 17 godina, osim što biju svoje bitke za preživljavanje, muku muče i sa ostvarivanjem svojih prava na penziju ili priznanje radnog staža.

- Za vreme rata radio sam u Ministarstvu odbrane Kninske Krajine, a kada sam tražio da mi se upiše radni staž od 1991. do 1995. godine, nasmejali su mi se u lice i rekli da od toga nema ništa. Čak su mi od ukupno 16 godina radnog staža, koje sam ostvario u bivšoj SFRJ, priznali samo dve i po godine i upisali u radnu knjižicu, tako da sada, od ukupno 20 godina, imam samo 2,5 godine radnog staža - žali nam se Milan M (55) iz Ličkog Petrovog Sela.

Predsednik Saborskog odbora za spoljnu politiku Hrvatske i predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac kaže za Telegraf da je položaj Srba u Hrvatskoj 17 godina posle "Oluje" i dalje težak i da postoje mnogi problemi sa kojima se oni suočavaju.

- Položaj Srba povratnika u Hrvatsku i dalje je težak, on je, istina, nešto bolji u odnosu na pre 10 godina, ali problemi još postoje. Mnogi Srbi još čekaju da se sprovede elektrifikacija njihovih domova, nailaze na opstrukcije službenika u svojim opštinama, a obnova kuća je znatno usporena - kaže predsednik Srpskog narodnog veća.

On dodaje da se Srbi u Hrvatskoj još bore za osnovna ljudska prava, za ravnopravnost kada je u pitanju zapošljavanje, i za priznavanje ranije ostvarenog radnog staža.

- Srbi i dalje nailaze na ogromne probleme, prilikom obnove kuća naplaćuje im se i priključak struje, što po zakonu ne bi smelo, a sve su češći slučajevi da se od vlasnika obnovljenih kuća traži da vrate novac jer kako kažu u njima ne žive. Tome se mora stati na put, jer oni ne žive u svojim kućama zato što tamo uslova za život nema - tvrdi Pupovac.

Milorad Pupovac kaže da je odbio poziv predsednika Hrvatske Ive Josipovića da učestvuje na obeležavanju dana "Oluje" u Kininu, jer nisu ispunjene određene pretpostavke prema Srbima.

- Mi se zalažemo da drugačiju politiku sećanja, u kojoj će biti mesta za sve građane Knina i Krajine. U toj drugačijoj politici mora se ukazati na sve posledice koje je ta akcija donela. Zasad toga nema i zato niko iz SNV nije bio na tom skupu - objašnjava on.

(D. Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sashki

    19. avgust 2012 | 00:32

    Hahaha znaci nismo proterani a kuće spaljene i izbusene od granata i metaka. znači da nismo otišli izgubili bi glave kao što su izgubili stari koji su ostali. a što mi da popravljamo kuće u vukovaru ako to nije naša država??

  • Krajisnik

    18. avgust 2012 | 20:02

    Istina je sve.Bravo za Telegraf

  • Maja

    18. avgust 2012 | 20:01

    Bravo za Telegraf sto je imao hrabrosti da napise ovakav tekst i saspe svu istinu u lice

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA