HIT THE ROAD: Lepote Jermenije, čudesni Nagorno Karabah i vožnja na Kavkazu (FOTO)

U Gruziji je hor dama pevao u crkvi na velikoj tvrđavi Rabati, u čast tročlane ekspedicije na motorima iz Srbije koja polako privodi kraju 9.000 kilometara dugu etapu Evropa - Azija

  • 0

Nakon desetodnevne avanture Hit the road ekspedicije u Bugarskoj i Turskoj, srpski trio na motorima je ušao u Gruziju gde ih je čekalo iznenađenje - Gruzini su bili jako gostoprimljivi i hor dama je pevao u njihovu čast u crkvi na velikoj tvrđavi Rabati.

Već uveče HtR ekipa je bila u Jermeniji, gde je provela celu sedmicu. U glavnom gradu Jerevanu su napravili privremenu bazu, obilazeći prirodne lepote i istorijske lokacije ove drevne zemlje: antički lokalitet Garni, manastir Gegard (na listi UNESCO svetske kulturne baštine), manastir Noravank iz 13. veka, čuveni manastir Tatev, iz 9. veka...

Posetili su i Ečmiadzin, najstariju katedralu na svetu, izgrađenu početkom 4. veka u vreme kada je Jermenija bila jedina država koja je prihvatila hrišćanstvo i prisustvovali jermenskoj svadbi.

Obišli su i manastir Khor Virap, koji se nalazi u delu Jermenije odakle se pruža odličan pogled ka Araratu, najvećem simbolu Jermenije koji se nalazi na turskoj teritoriji.

Proveli su dve noći na jezeru Sevan, koji se nalazi na 1.900 metara nadmorske visine i ujedno predstavlja jedno od najvećih slatkovodnih jezera na svetu na velikoj visini, a posetili su i čuveno poluostrvo Savanavank.

HtR eksedicija je posetila i Nagorno Karabah, teritoriju otcepljenu od Azerbejdžana u koji se može ući isključivo iz Jermenije.

- Prelepa planinska zemlja, toliko zabačena i zaboravljena od svih, a opet toliko prijatna i gostoprimljiva. Odavno nisam osetio toliku prijatnost među ljudima koji su nam bojažljivo i stidljivo prilazili i pokušavali da ostvare kontakt sa nama. Stekao sam utisak da većina nikada uživo nije videla motor. Nekoj deci sam dozvolio da dodaju gas na motoru, da ste samo videli koliko sreće i radosti je to izazvalo - priča za Telegraf jedan od učesnika ekspedicije Dragan Mijailović.

Dvadesetog dana od početka ekspedicija, HtR ekipa je napustila Jermeniju i vratila se u Gruziju, gde će boraviti nekoliko narednih dana.

Prvi dan povratka u Gruziju je prošao u vožnji na Kavkaz ka Kazbegu, u tanak džep zemlje između Južne Osetije, koja nije pod kontrolom gruzijske vlasti, te Severne Osetije, Ingušetije i Čečenije u obližnjoj Rusiji (udaljenoj 10-ak kilometara) i poseti maloj crkvi svetog Trojstva iz 14. veka, koja stoji na 2.200 metara nadmorske visine, iznad grada Stepasminda, praktično naspram monumentalnog Kazbega.

HtR ekipa je trenutno u Tbilisiju, glavnom gradu Gruzije, a zatim nastavlja ka Batumiju, ka obali Crnog mora.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA