NEUSTRAŠIVI FELIKS: Morate da se popnete visoko da shvatite koliko ste mali! (FOTO) (VIDEO)

- Pre skoka sam rekao: Znam da čitav svet gleda i želim da on vidi ono što ja vidim - izjavio austrijski padobranac Feliks Baumgartner (43) koji je skočio sa visine od 39 kilometara i nakon svega deset minuta bezbedno se prizemljio

  • 14

SKOK ZA ISTORIJU! Austrijski padobranac i ekstremni sportista Feliks Baumgartner (43), posle nekoliko odlaganja, konačno je, u nedelju u 17.30, poleteo ka predviđenoj visini od 36 kilometara iznad Novog Meksika, odakle je u 20:06 izveo najviši i najbrži slobodni pad u istoriji.

Već nakon 32 sekunde probio je zvučni zid, a najveća brzina koju je dostigao je bila 1.173 kilometra na sat. Nešto kasnije usledio je i veliki aplauz pošto se Baumgartner javio u bazu.

Nakon tačno četiri minuta i 19 sekundi sam je otvorio prvi padobran što je izazvalo još veće oduševljenje, a pošto je uspešno otvorio sva četiri padobrana uspešno je sleteo u 20.16.

- Ne bih mogao da uspem bez mog tima. Kad stojite na vrhu sveta postanete veoma skromni i jedina stvar koju želite je da se vratite živi. Mislio sam na svoju porodicu i prijatelje - izjavio je austrijski padobranac posle skoka

- Pre skoka sam rekao: znam da čitav svet gleda i želim da on vidi ono što ja vidim. Ponekad morate da se popnete stvarno visoko da shvatite koliko ste mali - rekao je Neustrašivi Feliks odgovarajući na pitanje novinara.

- Pričao sam dok sam leteo ka gore i dok sam se spuštao. Nije bilo lako, zbog emocija koje su me obuzele. U jednom trenutku sam mislio da sam u velikoj opasnosti, ali sam odlučio da se borim i stabilizujem i uspeo sam, Nisam osetio brzinu zvuka, ne znam kada se to tačno desilo, videćemo iz podataka koje smo prikupili - dodao je on.

Kamere hvataju različite uglove oko kapsule. Do sada sve teče kako treba.

Kako je preneto, Džo Kitindžer iz Kontrole misije biće jedina osoba sa kojom će Neustrašivi Feliks komunicirati dok je u kapsuli.

Skok je tri puta odlagan zbog jakog vetra, a Baumgartner je skoro tri sata pre skoka obukao specijalno odelo i ušao u kapsulu, pripremajući se za skok.

Baumgartner je planirao da se popne u stratosferu uz pomoć balona sa helijumom, a zatim da skoči i postane prvi padobranac koji će probiti zvučni zid.

Upravo na današnji dan, pre 65 godina, američki pilot Čak Jeger je prvi put u istoriji vazduhoplovstva probio zvučni zid.

Skok su za buduće generacije ovekovečila tri fotografa, od kojih je jedan Srbin Predrag Vučković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA