Virus gripa zvanično potvrđen u Srbiji!

Aktivnost virusa gripa TIP A (H3) potvđena je na teritoriji naše države, ali su zabležena samo sporadična oboljevanja. Najbolja zaštita je vakcinacija

  • 0

U Srbiji je i zvanično potvrđeno prisustvo virusa gripa, ali je aktivnost virusa niska sa sporadičnim oboljevanjima, rekla je nacionalni koordinator za grip u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" dr Dragana Dimitrijević.

Ona je navela da je u trećoj nedelji decembra Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" potvrdio prisustvo virusa TIP A (H3) iz uzorka koji je stigao iz Požarevca, iz Braničevskog okruga.

Nešto ranije Centar za virusologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine potvrdio je prisustvo virusa TIP B.

- Aktivnost virusa gripa je niska, tako da imamo samo sporadične slučajeve oboljevanja. Još nije kasno za vakcinaciju, jer je to najbolja zaštita od gripa - navela je ona.

Doktorka Dimitrijević je kazala da od imunizacije treba da prođe dve-tri nedelje da se stvore antitela i da ta zaštita traje šest do 12 meseci.

Prema njenim rečima, u prošloj sezoni najveći broj obolelih od gripa bio je zaražen virusom A(H3), dok je godinu dana ranije glavni uzrok oboljevanja od gripa bio pandemijski virus A (H1).

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA