Crnogorski ne govore ni političari koji su tražili njegovo uvođenje!

Profesor Univerziteta Crne Gore Dragan Koprivica smatra da je bivši premijer Igor Lukšić glavni krivac što Komisija za izradu nastavnog plana i programa za predmet crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost ni nakon više od godinu dana nije završila svoj posao

  • 2

"Crnogorskim jezikom ne služe se ni političari koji su tražili njegovo uvođenje", tvrdi profesor Univerziteta Crne Gore Dragan Koprivica.

On smatra da je bivši premijer Igor Lukšić glavni krivac što Komisija za izradu nastavnog plana i programa za predmet crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost ni nakon više od godinu dana nije završila svoj posao.

Lukšić je, naime, postigao dogovor sa opozicijom o ravnopravnosti jezika, ali nakon toga niko nije uradio ništa kako bi taj dokument zaživeo.

Kako stvari stoje, iz trenutnog stanja, prema Koprivičinim rečima, mogu da profitiraju samo oni koji pokušavaju da prikažu crnogorski kao jedini zvanični jezik u Crnoj Gori, što, kako je istakao, "ne odgovara realnosti, jer većina građana govori srpski".

Pošto nije postignuta saglasnost o programu za predmet crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost, nastava u školama se izvodi po prošlogodišnjem programu.

(Telegraf.rs / Izvor: Tanjug / Foto: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oto Fon Schtuka

    6. februar 2013 | 13:24

    Sta bi sa Maternjim? Postao Babinji?

  • Strucnjakowsky

    6. februar 2013 | 16:46

    Komplex,kao Hrvati su.Mislim na one Crnogorce-samostalne.Hahahhaah.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA