ŽIV JE DRAŽA, UMRO NIJE! Prekinut postupak rehabilitacije Dragoljuba Mihailovića

Postupak za rehabilitaciju komandanta Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini prekinut je pred Višim sudom u Beogradu do pravnosnažnosti presude o tačnom datumu smrti

  • 32

Postupak za rehabilitaciju komandanta Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini generala Dragoljuba Draže Mihailovića prekinut je pred Višim sudom u Beogradu do pravnosnažnosti presude o tačnom datumu njegove smrti.

Prvi Osnovni sud u Beogradu doneo je odluku prema kojoj je Mihailović streljan 31. jula 1946. godine, na koju su predlagači rehabilitacije podneli žalbu jer tvrde da je Mihailović ubijen 17. jula 1946. godine.

Predsedavajući sudskim većem Aleksandar Ivanović rekao je da se postupak rehabilitacije prekida do pravosnažnosti postupka kojim bi se utvrdio tačan datum Mihailovićeve smrti koji je značajan za proces rehabilitacije.

- Prošlo je skoro godinu dana od početka procesa, a dalje vođenje postupka bez datuma bilo bi necelishodno - rekao je Ivanović, i dodao da će postupak rehabilitacije biti nastavljen daljim saslušanjem istoričara Branka Latasa, nakon utvrđivanja datuma Mihailovićeve smrti.

Punomoćnik predlagača za rehabilitaciju Mihailovića Zoran Živanović rekao je da svi izvori govore da je Mihailović streljan 17. jula 1946. godine, odnosno dva dana po izricanju presude, što znači da njie imao pravo na žalbu i da mu presuda nije ni uručena.

Živanović je novinarima ispred zgrade Višeg suda rekao da je pomeranje tačnog datuma Mihailovićeve smrti pokušaj da se predstavi da je general imao fer i pošteno suđenje.

Odluka o rehabilitaciji biće doneta u pisanoj formi, neće se javno objavljivati, već će njen pisani otpravak biti dostavljen strankama u postupku, posle čega će i javnost moći da se upozna sa odlukom suda o rehabilitaciji Mihailovića.

Pred Višim sudom u Beogradu u postupku za rehabilitaciju danas je nastavio svedočenje istoričar Branko Latas, ali je saslušanje prekinuto, a predlagači rehabilitacije treba do sledećeg ročišta da se upoznaju sa knjigom "Saradnja četnika Draže Mihailovića sa okupatorima i ustašama (od 1941. do 1945)", čiji je Latas priređivač i čiju je građu koristio za svedočenje.

SKUP PRISTALICA I PROTIVNIKA REHABILITACIJE ISPRED ZGRADE SUDA PROTEKAO MIRNO!

Ispred zgrade Višeg sud uoči početka nastavka postupka za rehabilitaciju Mihailovića okupilo se nekoliko desetina pristalica i protivnika tog procesa, a oni su se razišli bez incidenata.

Prvi osnovni sud u Beogradu proglasio je prošle godine Mihailovića mrtvim, posle gotovo 60 godina, a kao datum njegove smrti odredio je 31. jul 1946. godine.

Međutim, podnosioci zahteva za rehabilitaciju i utvrđivanje smrti nisu zadovoljni tom odlukom, jer ona dovodi u sumnju činjenicu da je streljan 17. jula 1946. godine, zbog čega su i izjavili žalbu.

Poništenje presude od 15. jula 1946. godine, kojom je Mihailović osuđen na smrt streljanjem, kao i vraćanje građanskih prava, zahtevom za rehabilitaciju zatražio je njegov unuk Vojislav Mihailović, a pridružili su mu se Srpska liberalna stranka, sa akademikom Kostom Čavoškim na čelu, Udruženje pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima, profesor međunarodnog prava Smilja Avramov i drugi.

Predlagači zahteva tvrde da Mihailoviću nije bilo omogućeno pravo na odbranu i da nije video svog advokata do početka suđenja. On nije imao ni pravo na nepristrasan sud, a optužnica mu je uručena sedam dana pred suđenje.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miroslav

    22. februar 2013 | 15:12

    Ćute komunisti neće da kažu pravu istinu,da se nebi otkrili njixovi zločini nad srpskim narodom .

  • Jsey

    22. februar 2013 | 15:07

    Cudi me zasto ovolika pompa oko coveka koji je davno zavrsio na smetistu istorije.

  • Hercegov grad

    22. februar 2013 | 15:54

    Ratni zlocinac i najveci zlocinac svoga srpskog naroda bakta ti se njim,koji je zavrsio u smecu istorije i sinonim je za izdajnike svoga narida i svoje zemlje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA