OHRABRUJUĆE: Srbija izašla iz recesije

U prvom tromesečju ove godine srpski izvoz je ostvario rast od 22 odsto u odnosu na isti period prošle godine, industrijska proizvodnja je počela da se oporavlja, zabeleživši rast od 5,2 odsto, bruto domaći proizvod povećan je za 1,9 odsto, saopštilo Ministarstvo finansija i privrede

  • 5

U prvom tromesečju ove godine srpski izvoz je ostvario rast od 22 odsto u odnosu na isti period prošle godine, industrijska proizvodnja je počela da se oporavlja zabeleživši rast od 5,2 odsto, bruto domaći proizvod povećan je za 1,9 odsto, čime je ekonomija formalno izašla iz recesije, saopštilo je Ministarstvo finansija i privrede.

Izvoz je u martu dostigao istorijski rekordnu vrednost od 857 miliona evra na mesečnom nivou, a uvoz je stagnirao što je dovelo do pada spoljnotrgovinskog deficita za četvrtinu.

Srbija je od ove godine konačno počela da bazira svoj izvoz na finalnim proizvodima visokog stepena dodate vrednosti, umesto na sirovinama i poluproizvodima niskog stepena profitabilnosti, ocenilo je ministarstvo.

U saopštenju se precizira da je rastu izvoza najviše doprineo izvoz automobila i auto-komponenti, električnih mašina i aparata, tekstilnih proizvoda, obojenih metala i proizvoda od metala.

"Zahvaljujući izvozu automobila kompanije 'Fijat automobili Srbija', kao i izvozu auto-komponenti proizvedenih u više od 150 fabrika širom Srbije, automobilska industrija je postala najbrže rastuća industrijska grana, sa učešćem od čak 20 odsto u ukupnom srpskom izvozu", piše u saopštenju Ministarstva finansija i privrede.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zloćo

    6. maj 2013 | 13:52

    Ovo mora da je neka šala?!

  • B

    6. maj 2013 | 13:57

    Sada je u depresiji.

  • Boki

    6. maj 2013 | 22:24

    Jeste izasla iz recesije znahvaljujuci Fiatu, ali sta je sa ostalim firmama??? Da li ljudi u celoj Srbiji mogu ziveti samo od Fiata?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA