SKANDAL: Ustaški zločini se ne prikazuju u Jasenovcu!

Muzejska postavka u Spomen-području pred sutrašnju državnu komemoraciju ne prikazuje priču o zločinu ustaša, tvrdi Julija Koš u pismu ambasadorima u Hrvatskoj

  • 5

Bivši član Upravnog odbora Spomen-područja Jasenovac Julija Koš uputila je pismo ambasadorima u Hrvatskoj u kome ih obaveštava da stalna muzejska postavka u Spomen-području prikazuje lažnu, revizionističku sliku nekadašnjeg koncentracionog logora Jasenovac, a ne prikazuje priču o zločinu.

"Osnovni problem muzejske postavke je u tome što su informacije o istorijskoj istini o zločinu počinjenom u Jasenovcu prikazane zamagljeno, uz sistematsko izbegavanje jasnog prikazivanja ijedne bitne informacije. Ova postavka ne prikazuje priču o zločinu", navodi se u pismu koje prenose mediji u regionu.

Julija Koš precizira da muzejska postavka posetiocima ne nudi odgovore na najvažnija pitanja - da su zločin počinile ustaše u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj od 1941. do 1945. godine, da je zločin počinjen nad Srbima, Jevrejima i Romima, ali i zarobljenim partizanima, i da je počinjen sistematskim okrutnim masovnim ubijanjem, zasnovanom na ustaškim rasnim zakonima i njihovoj opštoj političkoj ideologiji.

- Već više od sedam godina uporno plediram na visoke državne funkcionere da nešto učine na ispravljanju ovog problema. Ali, oni su, aktivno ili pasivno, odbili da utiču na menjanje ove stalne muzejske postavke - kaže ona.

Inače, sutra će pred muzejom u Spomen-području Jasenovac biti održana godišnja državna komemoracija.

Sistem koncentracionih logora Jasenovac predstavlja jedno od najvećih stratišta u Drugom svetskom ratu.

Ustaško-fašističke snage Ante Pavelića u koncentracionom logoru Jasenovac i u Donjoj Gradini sprovodile su genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima, radi stvaranja etnički čiste NDH, a pitanje broja žrtava, međutim, nije do kraja utvrđeno.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • русија

    11. maj 2013 | 15:00

    одмах да се николић извине и нека каже да нема потребе о томе причати !!! идемо напред ка ЕУ

  • Hmm

    11. maj 2013 | 15:55

    Bravo Rusijo!

  • zullu

    12. maj 2013 | 09:33

    Zašto niko ne kaže da su ti zločini činjeni u ime svete stolice i da su imali snažnu podršku Vatikana a sve u cilju uništenja Pravoslavlja?To ne sme da se zaboravi...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA