Karađorđević legitiman prestolonaslednik Crne Gore i Njegoševog trona!

Odlukom Skupštine Crne Gore iz 1918, srpska dinastija Karađorđević daje legitimnog poglavara Crne Gore. Samim tim, naslednik kralja Petra od Jugoslavije pretendent je i na cetinjski presto

  • 21

Ideja o ponovnom uspostavljanju monarhije u Srbiji iz dana u dan dobija sve više pristalica, a Telegraf otkriva jednu skrivanu, ali za upućene dobro poznatu istorijsku činjenicu. Naime, prestolonaslednik trona Srbije Aleksandar II Karađorđević ujedno je i jedini legitimni pretendent na tron Crne Gore!

Srpski istoričar Mile Bjelajac kaže za Telegraf da odlukom Narodne srpske skupštine Crne Gore srpska dinastija Karađorđević daje legitimnog poglavara Crne Gore. Samim tim, prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević, kao naslednik kralja Petra od Jugoslavije, pretendent je i na cetinjski presto.

- Narodna skupština Crne Gore iz 1918. godine, još pre stvaranja KSHS, donela je odluku da se sjedini sa Srbijom. Time je priznala da je njen kralj iz dinastije Karađorđević, a ta odluka nikad nije poništena. Time je prestolonaslednik Aleksandar II kao naslednik svog oca Petra II legitiman titular Crne Gore - kaže Bjelajac.

On ukazuje na još jednu bitnu činjenicu - porodica Petrović priznata je kao deo dinastije Karađorđević.

- Porodica Karađorđević priznala je Petroviće kao sastavni deo svoje porodice koji imaju sve privilegije kao i srpska dinastija. Treba istaći i činjenicu da prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević u svojoj krvi ima i gene Petrovića, jer je, kao što je poznato, kralju Aleksandru I Ujedinitelju deda po majci bio kralj Nikola I Petrović - objašnjava on.

Član Krunskog saveta i akademik Matija Bećković kaže za naš portal da je prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević legitiman naslednik prestola Crne Gore i zakonski, ali i krvno.

- Dovoljno je samo ukazati na činjenicu da je njegov deda bio sin crnogorske princeze i da jedino, ako polovi nisu ravnopravni, onda prestolonaslednik Aleksandar II nema pravo na cetinjski presto, i to je sasvim dovoljno. Nikola Petrović bio je u Krunskom savetu kralja Aleksandra I Karađorđevića. Kada su Italijani u Drugom svetskom ratu nudili tron Crne Gore, Mihailu Petroviću - Njegošu, ocu Nikole II Petrovića, rekao je: "Ne želim da izdam svog brata kojem sam veran" - objašnjava Bećković.

Kako Telegraf saznaje Nikola II Petrović,  pretendent na tron Crne Gore ne bavi sepolitikom i posvećen je humanitarnom radu, a po ubeđenju je republikanac, odan Crnoj Gori.

- Princ Nikola ne daje političke izjave i takav angažman ga ne interesuje. On je posvećen suzbijanju siromaštva i svakom vidu pomoći Crnoj Gori - kaže naš dobro obavešteni sagovornik.

Nikola II Petrović iz kraljevske porodice Petrović Njegoš i pretendent na crnogorski presto ranije je izjavljivao da smatra da Karađorđevići treba da priznaju da je porodica Petrović Njegoš bila žrtvovana.

- U suštini, nisam očekivao izvinjenje, nego spoznaju od strane mojih rođaka Karađorđevića da su njihovi preci bili ti koji su detronizovali moju porodicu i zabranili im povratak u Crnu Goru - naveo je princ Nikola.

(D. Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • anti antifa

    17. maj 2013 | 12:38

    @crnogorac Crna Gora je kao Austrija gde su veće Švabe nego ovi iz Nemačke.Njegoš je bio veći Srbin od Miloša Obrenovića.Geografska odrednica nema veze sa nacijom.Crnogorac dođe isto što i Šumadinac ili Sremac

  • crnogorac

    17. maj 2013 | 11:58

    kako vas nije sramota da ovo pisete pa savako zna da je 1918 god crna gora bila prisljena i okupirana od strane srbije sto malo ne pisete koliko je srpska vojska pobila crnogoraca i sta je napravljeno porodici zvicer i koliko je crnogorskih vojnika napustilo crnu goru jer niko nije priznavao aleksandra karadjordjevica za kralja nego samo petrovice istrazite malo koliko je ubijeno crnogorskih komita i koliko je trajao rat izmedju crne gore i srbije nego to vi skrivate a svaki crnogorac zna sta je bilo te 1918 god.

  • drago_karina

    17. maj 2013 | 15:08

    Nikad nece Crna Gora bit' obala srpskog mora!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA