KO OVDE LAŽE? SNS: Svi paušalci ostaju u sistemu! MINISTARSTVO FINANSIJA: Vlada odlučuje o tome

- Zdravstveni radnici, advokati, knjigovođe, marketinške agencije, svi će ostati u sistemu paušala - kaže naprednjak Zoran Babić. Dinkićevo ministarstvo, međutim, sve vraća na Vladu Srbije

  • 3

Zoran Babić, zamenik šefa poslaničke grupe SNS, kaže za Telegraf da se amandman koji je predsednik parlamenta Nebojša Stefanović juče podneo na Predlog izmena i dopuna zakona o porezu na dohodak građana ne odnosi samo na advokate i lekare, kako su pojedini mediji javili, već i na ostale privatnike.

- Zdravstveni radnici, advokati, knjigovođe, marketinške agencije, svi će ostati u sistemu paušala. Preduzetnici, vlasnici STR radnji, zanatlije, moći će da biraju da li će da plaćaju porez na ličnu zaradu ili porez na ostvarenu dobit - kaže Babić, pa nastavlja:

- U amandmanu se navodi da ne bi trebalo izuzimati iz paušalnog sistema oporezivanja sve kategorije koje su pomenute predlogom koji je Vlada uputila - pravnih poslova, računovodstvenih, knjigovodstvenih i revizorskih poslova, poslova poreskog savetovanja, reklamiranja i istraživanja tržišta, kao i iz oblasti zdravstvene delatnosti. Dakle, amandmanom je zatraženo da oni koji su do sada bili "paušalci", to i ostanu - objašnjava Babić.

S druge strane, na naše pitanje Ministarstvu finansija da obrazloži predlog da se pojedine profesije isključe iz paušalnog sistema, kao i da li postoji mogućnost da se predložene izmene zakona promene zbog negodovanja poslanika i strukovnih udruženja, u ovoj instituciji odgovaraju:

- Vlada donosi odluku o tome da li će prihvatiti ili odbiti sve amandmane na predložene izmene poreskih zakona, pa i amandman predsednika Skupštine Srbije.

Podsetimo, set poreskih zakona koji je juče upućen parlamentu izazvao je negodovanje među poslanicima i vlasti i opozicije, jer bi posledice nekih njegovih delova mogle da budu samo zatvaranje mnogih malih i srednjih preduzeća, veća nezaposlenost i rad na crno.

Negodovalo se i zbog izostanka javne rasprave, tako da je nakon konsultacija šefova poslaničkih grupa, na kojima je bio i ministar Mlađan Dinkić, odlučeno da se sednica prekine i odloži za sutra.

(A. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dudule

    23. maj 2013 | 15:30

    Počelo krljanje. Sluti li to nešto? Dinkić je uvek pre prelomnih trenutaka zatezao i kontrirao.

  • mirko

    23. maj 2013 | 16:10

    Ubedllivo juri anta pantu ovde se nezna ko pije a ko placa smesno i zalosno.

  • pedja

    23. maj 2013 | 15:53

    Kada cemo vec shvatiti da se iz vlade u vladu sve ponavlja? Lazu i jedni i drugi i treci a posle toga obavezno smisle nesto jos gore!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA